Tweede golf

Rutte ‘niet erg hoopvol’ over versoepelingen coronamaatregelen

null Beeld
Beeld

Het RIVM kan waarschijnlijk pas volgende week chocola maken van de besmettingscijfers. Een verlenging van de lockdown hangt in de lucht.

In absolute zin zijn er minder mensen positief getest op het coronavirus. Maar het percentage positieve tests is de afgelopen week gestegen van 13 naar 13,7, ongeveer evenveel als twee weken geleden Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zag dinsdag dan ook nog geen ‘overtuigende effecten’ van de lockdown die half december is ingesteld.

Het RIVM worstelt met het duiden van de nieuwste cijfers. In de afgelopen week werd bij 56.440 mensen corona vastgesteld, minder dan de 67.388 meldingen van een week eerder. Maar daar tegenover staat dat het aantal mensen dat zich liet testen, met ruim 70.000 flink terugliep tot bijna 370.000.

Mogelijk waren mensen minder snel geneigd zich te laten testen tijdens en na de feestdagen. Anderzijds zou het ook zo kunnen zijn dat de lockdown wél effect heeft en minder mensen klachten hebben. Hoewel het RIVM waarschijnlijk pas volgende week chocola kan maken van de besmettingscijfers, is de daling in ieder geval minder overtuigend dan die tijdens de eerste lockdown in het voorjaar.

Aantal patiënten in ziekenhuizen neemt toe

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bieden meer houvast. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen nam dinsdag toe tot 2882, 46 meer dan maandag. Van de opgenomen patiënten met corona liggen er 723 op ic-afdelingen, 17 meer dan de voorgaande dag. Door de toenemende drukte in ziekenhuizen zijn er van maandag op dinsdag 35 coronapatiënten verplaatst tussen regio’s

Door de hoge besmettingscijfers is premier Rutte ‘niet erg hoopvol over wat kan na 19 januari’. Een versoepeling van de huidige coronamaatregelen zit er waarschijnlijk niet in, zei de premier dinsdag tijdens het coronadebat. Het OMT buigt zich vrijdag over de maatregelen en zal begin volgende week een advies naar buiten brengen, waarna het kabinet beslist over een mogelijke verlenging van de lockdown.

Aanvankelijk werd op 15 december, bij het ingaan van de huidige lockdown, 19 januari als streefdatum voor eventuele versoepelingen gemeld door het kabinet. Voor dinsdag 12 januari staat een nieuwe persconferentie gepland naar aanleiding van het overleg met het OMT.

Lees ook:

EU-landen morren over het trage priktempo: ‘Een vaccinramp’

Europese Commissie krijgt het verwijt dat ze te weinig heeft besteld van het Pfizer-vaccin. Die kaatst terug dat problemen zich vooral voordoen bij productie en nationaal prikbeleid.

De Jonge maakt een knieval: vaccineren had eerder gekund

Twee dagen eerder dan gepland beginnen toch de vaccinaties van het personeel van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dat schreef minister De Jonge van volksgezondheid dinsdag aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden