Onderzoeksraad voor Veiligheid

Rutte na kritiek Dijsselbloem: we nemen wél de corona-adviezen van OVV over

Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het kabinet heeft vrijwel niets gedaan met de corona-adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dat zegt voorzitter Jeroen Dijsselbloem in de Volkskrant. Later op de dag reageerde Rutte op de kritiek: “Volgens mij nemen we die aanbevelingen wel over.”

ANP

Volgens de voorman van de OVV ontbreekt het aan zelfreflectie bij de overheid. "Nu zitten we aan het begin van de volgende besmettingsgolf en zijn veel zaken gewoon niet opgepakt.”

De OVV publiceerde begin dit jaar een kritisch rapport over de kabinetsaanpak van de eerste zes maanden van de coronacrisis. Een van de kritiekpunten was dat er in de eerste golf te weinig aandacht was voor de situatie in de verpleeghuizen. Ook raadde de Onderzoeksraad het kabinet aan zijn crisisaanpak te verbeteren, onder meer door meer scenario's uit te werken en beter te improviseren, om beter voorbereid te zijn op een volgende "maatschappij-ontwrichtende crisis".

‘We beginnen dadelijk weer zo’n beetje van nul’

Dijsselbloem concludeert nu dat daar weinig van terecht is gekomen. "Het kan eigenlijk niet dat er nog steeds geen uitgewerkte en doordachte scenario's zijn", zegt hij in de Volkskrant. "Het kan eigenlijk niet dat de minister van VWS nog steeds geen bevoegdheid heeft om tegen ziekenhuizen of de GGD's te zeggen wat er moet gebeuren in een crisissituatie. Het lijkt ons heel urgent om zo snel mogelijk te regelen dat een minister in een crisissituatie kan optreden.”

Ook ziet de OVV-voorzitter dat de wetgeving weinig handvatten biedt voor de overheid om daadkrachtig op te treden, nu de tijdelijke wet die de basis voor de coronamaatregelen regelde is vervallen. “We beginnen dadelijk weer zo'n beetje van nul.”

Het kabinet liet in april per brief weten het eens te zijn met de conclusies uit het OVV-rapport. De Onderzoeksraad stoort zich er echter aan dat de handtekening van premier Mark Rutte ontbrak, aangezien hij "formeel de leiding" nam in de coronacrisis, zegt Dijsselbloem. "Hij was voorzitter van de belangrijkste overleggen en was het gezicht naar buiten, de belangrijkste minister. Maar als het dan gaat om verantwoording afleggen, terugkijken en lessen trekken voor de toekomst ontbreekt zijn naam. Dat is toch vreemd?”

Rutte: kabinet volgt wel degelijk adviezen

Rutte is het niet eens met de kritiek van Dijsselbloem. “Volgens mij nemen we die aanbevelingen wel over en zijn we bezig ze uit te voeren”, aldus de premier op zijn wekelijkse persconferentie. Volgens hem zijn zorgministers Ernst Kuipers en Conny Helder daar nu mee bezig, bijvoorbeeld als het gaat om het aanpassen van de Wet publieke gezondheid.

Verder zegt Rutte naar het debat over de bevindingen van de OVV te zullen gaan en dat hij meermaals op persconferenties reflectie getoond heeft. Dat de premier met deze verdediging demonstreert geen zelfreflectie te tonen, bestrijdt hij: “ik stel alleen vast wat we doen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden