Inboedelonderhoud

Rutte moet ‘schimmige deal’ paleizen uitleggen aan Kamer

De Blauwe Salon van Huis ten Bosch. Beeld ANP

De inventarissen van de koninklijke paleizen zijn eigendom van de staat. Waarom krijgt het Koninklijk Huis dan toch geld voor het onderhoud? 

Het Koninklijk Huis ontvangt al ruim dertig jaar ten onrechte vergoedingen voor het onderhoud van de inboedel van vier paleizen. Die inventarissen zijn in het bezit van de Nederlandse staat en worden ook op kosten van de overheid onderhouden. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Meerdere Kamerleden willen opheldering van premier Rutte.

De overheid heeft de inventarissen van drie koninklijke paleizen in de jaren tachtig van de vorige eeuw aangeschaft, juist om de kosten voor de Oranjes te drukken. De inrichting verkeerde in slechte staat en moest worden opgeknapt.

Voor de inboedels van de paleizen Het Loo, Noordeinde en Huis ten Bosch ontving prinses Juliana in 1982 zo’n 20 miljoen gulden in 1982 zo’n 20 miljoen gulden, een bedrag dat nu ongeveer 17 miljoen euro waard is. In 2009 volgde de aankoop van de inventaris van Soestdijk. Daarvoor betaalde de overheid een onbekend bedrag.

Personele en materiële kosten

De eigen vergoeding die de Oranjes kregen voor het onderhoud van de inventarissen werd nooit verlaagd of stopgezet. Waarom is onduidelijk. Dit jaar ontving de koning zo’n 320.000 euro, heeft NRC becijferd. Dat bedrag is opgenomen in de eigen begroting van de koning, als onderdeel van de 4,9 miljoen euro die hij ontvangt voor ‘personele en materiële kosten’. De Tweede Kamer is nooit op de hoogte gebracht van deze gang van zaken, schrijft NRC.

Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) noemt de vergoeding aan de koning ‘een schimmige deal’. Ook Kamerlid Joost Sneller (D66) vindt de dubbele betaling ‘dubieus’. “Het is zonde dat er gedoe blijft over financiën”, zei hij vandaag tegen de NOS. Sneller wil het liefst vandaag in het vragenuur al een verklaring van minister-president Rutte.

In een eerste reactie gaf de premier toe dat de vergoedingen aan de koning ‘verschrikkelijk ingewikkeld’ zijn. Dat is volgens hem het resultaat van de ‘complexiteit van het in de jaren 70 gekozen systeem’ waarbij ‘alles voor de restauratie van kleine meubeltjes en spulletjes in één grote pot is gedaan’. Rutte ziet echter geen aanleiding voor verder onderzoek. “Het lijkt allemaal te kloppen.” Zelfs al zouden de Oranjes ten onrechte vergoedingen hebben ontvangen, dan hebben ze dat niet bewust zo geregeld, stelt de premier. “Die zitten niks expres te doen.

Correctie 10-9: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Juliana in 1982 koningin was. Dat is onjuist. Zij was toen al prinses.

Lees ook:

Rutte hekelt ‘populisme’ in debat over financiën koningshuis

De Tweede Kamer is moe van de vele financiële perikelen rond het koningshuis. De oppositie verwijt premier Rutte dat hij te slordig is. Rutte zelf haalt hard uit naar het ‘populisme’ van zijn critici.

De hofhouding: Willem-Alexander als CEO van een geolied familiebedrijf

De hofhouding bestaat allang niet meer uit adellijke lieden die erebaantjes vervullen. Koning Willem-Alexander - vandaag 51 jaar oud geworden - is topman van een modern bedrijf met ruim driehonderd werknemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden