Jeugdwerkloosheid

Rutte komt met nationaal plan tegen jeugdwerkloosheid

Jongeren van Coalitie-Y komen aan bij het Catshuis. Premier Rutte sprak daar met meerdere jongerenorganisaties over de gevolgen van de coronacrisis voor studenten en jongeren. Beeld ANP
Jongeren van Coalitie-Y komen aan bij het Catshuis. Premier Rutte sprak daar met meerdere jongerenorganisaties over de gevolgen van de coronacrisis voor studenten en jongeren.Beeld ANP

Er komt een nationaal plan tegen jeugdwerkloosheid, belooft premier Rutte. Hij sprak vandaag met jongeren over de gevolgen van de coronacrisis voor studenten en jongeren op de arbeidsmarkt.

Hij is blij dat een van hun belangrijkste eisen is ingewilligd, zegt Lyle Muns: een nationaal plan tegen werkloosheid. De voorzitter van studentenvakbond LSVb spreekt namens Coalitie-Y, een samenwerkingsverband van jongerenclubs. Een aantal jongeren schoof vanmiddag aan tafel bij premier Rutte op het Catshuis, om te praten over de gevolgen van de coronacrisis voor studenten en jongeren. Ook onderwijsministers Van Engelshoven en Slob waren daarbij aanwezig.

Volgens de LSVb hebben veel studenten vertragingen opgelopen doordat stages zijn stilgelegd en lessen zijn uitgevallen. Die vertraging moeten ze komende tijd inhalen, maar de instellingen mogen nog niet op volle toeren open. Bovendien zijn veel jongeren hun baan kwijt. “Er zijn de afgelopen maanden meer dan 100.000 banen van jongeren verdwenen”, zegt Muns. “Studenten moeten nu meer lenen. Een kwart van de studenten gaat straks met een schuld van meer dan 40.000 euro afstuderen, en daar is de coronacrisis nog niet eens in meegenomen. Er moet soelaas komen voor deze groep.”

Meer korting op lening

Coalitie-Y bestaat onder meer uit jongerenvakbonden, de Jonge Klimaatbeweging en LAKS. De groep wil onder meer dat studenten korting krijgen op hun lening en dat er een nationaal plan tegen jeugdwerkloosheid komt. Met die laatste wens wil Rutte wel meegaan, zei hij. “Er wordt samen met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid een plan opgesteld”, zegt Muns. “Wat dat precies zal inhouden, moeten we nog bespreken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het creëren van meer stageplekken, en aan gemeentes die werkgevers en werknemers gaan matchen.”

Volgens Muns had het gesprek een ‘fijne en constructieve sfeer’. Maar over een aantal dingen is hij minder tevreden. Zo wil Rutte vooralsnog niets weten van de beoogde coronakorting op de studieschuld waar Coalitie-Y voor pleit. Dat zou een eerlijke maatregel zijn, vindt Muns. “Er is wel korting gegeven op het collegegeld voor laatstejaars, maar tegelijk moeten studenten meer lenen”, zegt Muns. “Daar is nu geen erkenning voor. Wij willen een korting op de studieschuld, maar daar is geen toezegging op gedaan. Daar blijven wij dus voor strijden. Wij zijn überhaupt geen voorstander van het leenstelsel. Als dat er niet was, waren al deze problemen er nu niet geweest.”

Studenten in alle jaren

Coalitie-Y wil bovendien dat de compensatiemaatregelen niet alleen gelden voor laatstejaars studenten, maar voor studenten in alle jaren. Naar die optie zal worden gekeken, zei Rutte volgens Muns. “Vanaf september wordt bekeken hoe de studievertraging zich ontwikkelt bij studenten. Als die fors blijkt, komt er misschien toch verbreding van de compensatiemaatregelen. Meer wil Rutte nu niet toezeggen.”

De jongeren zullen de komende tijd nog een paar keer met het kabinet rond de tafel gaan zitten. Na de zomer spreekt de groep onder meer over de woningmarkt en het klimaat.

Lees ook:

Studenten zijn eenzamer, gestrester en maken zich grote zorgen over hun kansen op de arbeidsmarkt

Sociale contacten die tot een minimum zijn gereduceerd, afgebroken stages en scripties: studenten hebben het zwaar momenteel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden