Solidariteit

Rutte brengt verrassingsbezoek aan Zelensky in Kiev

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontving vrijdag premier Mark Rutte in Kiev. Beeld AFP
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontving vrijdag premier Mark Rutte in Kiev.Beeld AFP

Voor een derde keer reisde Rutte af naar de Oekraïense hoofdstad. Komende week is het één jaar geleden dat de Russische invasie begon.

Christoph Schmidt

Premier Mark Rutte heeft vrijdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij reisde samen met minister Liesje Schreinemacher voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Ze spraken onder meer met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Het bezoek was bedoeld om de blijvende Nederlandse steun en solidariteit aan Oekraïne uit te spreken, bijna een jaar na het begin van de Russische invasie.

In een gezamenlijke persconferentie met Zelensky onderstreepte Rutte dat Oekraïne niet alleen vecht voor zijn eigen voortbestaan. “Het gaat ook om onze vrede en veiligheid, onze waarden die op het spel staan.” De premier beloofde de Oekraïense bevolking dat de Nederlandse steun doorgaat ‘zo lang als nodig is’.

2,5 miljard voor steun

Concrete nieuwe toezeggingen over militaire of andere steun deed hij in Kiev niet. Vorige week werd bekend dat Nederland samen met Duitsland en Denemarken minstens honderd oude Duitse Leopard-1-tanks opkoopt. Die moeten een opknapbeurt krijgen voordat ze naar Oekraïne kunnen worden gestuurd. Dat gebeurt ‘zo snel mogelijk’, aldus Rutte.

Militair gezien haalt Nederland al het mogelijke uit de kast om de Oekraïense strijd te steunen. In totaal maakt het kabinet voor dit jaar 2,5 miljard euro vrij voor alle soorten ondersteuning van Oekraïne, van militair materieel tot diplomatieke ondersteuning.

Beschadigde energiecentrale

In de ochtend legden Rutte en Schreinemacher een krans bij de Muur van Herinnering, een monument in Kiev voor de Oekraïners die sinds 2014 zijn gestorven in de strijd tegen de Russen in het oostelijke Donbas-gebied. Verder waren er bezoeken aan een beschadigde energiecentrale, een school en een ontmoetingspunt voor burgers.

Het is de derde keer in ruim een jaar tijd dat Rutte Oekraïne bezocht. Op 2 februari vorig jaar stak hij Zelensky, samen met minister Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken, al een hart onder de riem, nog niet wetend dat de Russische invasie ruim drie weken later daadwerkelijk zou beginnen. In juli bezocht de premier onder meer de zwaar getroffen plaatsen Borodjanka, Boetsja en Irpin, een voorstad van Kiev.

Vorige week troffen Rutte en Zelensky elkaar nog in Brussel, waar de Oekraïense president te gast was bij de EU-top.

Lees ook:
Rutte in Kiev: Het Westen kan niet toekijken en rustig een sigaar opsteken

De premier sprak op 2 februari vorig jaar voor het eerst met president Zelensky, toen nog in pak. “Het zou raar zijn als het Westen zou reageren met ‘pom-tie-dom, we steken nog een sigaar op’.”

Rutte belt met Zelenski en belooft hem 2,5 miljard euro

Premier Rutte heeft de Oekraïense president Zelenski telefonisch een fors bedrag toegezegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden