Kledingvoorschriften op school

Rutgers roept scholen op: noem meisjeskleding niet ‘uitdagend’, want zo ontstaan misverstanden over seksueel wangedrag

null Beeld ANP
Beeld ANP

Scholen die er kledingvoorschriften op nahouden noemen naveltruitjes, hotpants of andere meisjeskleding soms ‘uitdagend’ of ‘onveilig’. Dat de verkeerde boodschap, stelt het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers.

Marije van Beek

Nu de temperaturen stijgen, herinneren verschillende scholen de meisjes aan kledingvoorschriften. Zowel in Amersfoort, Roermond als Zwolle was dat het geval. Naveltruitjes, hotpants en andere zomerse kledingstukken krijgen het stempel ‘uitdagend’. Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, roept scholen op om daarmee te stoppen.

“Daarmee geef je er een seksuele betekenis aan, waar meisjes dan verantwoordelijk voor zijn. Dat klopt niet”, zegt Willy van Berlo, de programmamanager seksueel geweld van Rutgers. Scholen verspreiden zo verkeerde ideeën over seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag, zegt Van Berlo.

Géén blote buiken

Vorige week beklaagde directrice Jet Dekkers van basisschool Synergieschool in Roermond zich per brief bij de ouders over ‘schaars geklede meisjes’, met name in de bovenbouw. Ze sprak van ‘hele korte broekjes, naveltruitjes, hele smalle spaghettibandjes of een diep decolleté’. En in Amersfoort kregen de ouders van de protestants-christelijke middelbare school Het Element een mail over ‘gepaste kleding’. Directeur Koen Janssen vroeg hen daarop toe te zien bij hun kinderen, ook bij hitte. ‘Dit houdt in: géén blote buiken en alleen broeken of rokjes met een lengte waarbij er geen ongepaste opmerkingen over gemaakt kunnen worden’.

Een van de moeders, Esther Lieverse, vertelde in De Amersfoortsche Courant hoe ongelukkig ze was met die regel. “De omgekeerde wereld”, zei ze, omdat hiermee het probleem van degenen die vervelende opmerkingen maken, bij de meisjes wordt gelegd.

Naveltruitjesverbod

Rutgers-deskundige Van Berlo geeft de moeder groot gelijk. “Je kunt dat als school niet zo stellen. Dan maak je de meiden verantwoordelijk voor het seksuele gedrag wat bepaalde kleding eventueel zou kunnen uitlokken bij jongens of mannen.”

In Zwolle ging de gereformeerd-vrijgemaakte scholengemeenschap Greijdanus nog een stap verder. Daar vaardigde vestigingsdirecteur Gert Jan Niewold per brief een naveltruitjesverbod uit, maar ook bracht hij kleding van leerlingen in verband met hun veiligheid. In de brief aan de leerlingen van 11 juni is te lezen: ‘Jouw kleding kan een ander in verlegenheid brengen en dat geeft ongemak. In sommige gevallen zou het ook kunnen raken aan vormen van veiligheid’.

De schoo gaat te ver

Van Berlo vindt dat de school een grens overschrijdt. “Hiermee zeggen ze dus eigenlijk dat een meisje schuld heeft als er iets gebeurt, want dan had zij die kleding maar niet aan moeten doen. Nee, niemand heeft het recht om een vrouw of meisje iets aan te doen, hoe je er ook bij loopt.”

In 2018 deed Rutgers onderzoek naar hoe wijdverspreid het idee is dat het, als een vrouw sexy kleding draagt, haar eigen schuld is wanneer ze verkracht wordt. Daaruit bleek dat 7 procent van de vrouwen dit denkt, en 15 procent van de mannen. Het is ook belangrijk om je te bedenken dat de sexy-kleding-seksueel-geweld-relatie als excuus gebruikt kan worden door mannen die zich misdragen, zegt Van Berlo. “Zo van: het ligt aan jou, want jij ziet er uit als een slet, dus ik kan me dit permitteren.”

‘Richt je ook eens tot de jongens’

Van Berlo kan zich wel voorstellen dat je als school bepaalde kleding niet netjes vindt, en daar regels voor wil stellen. Maar die moeten gelijk zijn voor jongens en meisjes, en niet begeleid worden met teksten die victim-blaming aanwakkeren. En als er al sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zegt Van Berlo, richt je dan tot de jongens die zich misdragen. “Zíj zijn daar verantwoordelijk voor.”

Lees ook:

‘Hij bedoelde het vast niet zo.’ Waarom omstanders negatief reageren op slachtoffers van seksueel geweld

Eva Mulder deed onderzoek naar negatieve reacties op verhalen van verkrachtingsslachtoffers. ‘Hoe meer details mensen horen, hoe minder ze iets herkennen als seksueel geweld.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden