Spionage

Russische infiltratiepoging Strafhof verijdeld

Eind mei bezocht Irina Venediktova, de procureur-generaal van Oekraïne, het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag. Hier spreekt ze met ICC-aanklager Karim A. A. Khan. Beeld ANP/Ramon van Flymen
Eind mei bezocht Irina Venediktova, de procureur-generaal van Oekraïne, het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag. Hier spreekt ze met ICC-aanklager Karim A. A. Khan.Beeld ANP/Ramon van Flymen
ANP

Een Russische inlichtingenofficier die voor de militaire inlichtingendienst GROe werkt, heeft geprobeerd te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De man wilde onder valse Braziliaanse identiteit bij het ICC aan de slag als stagiair.

Hij was al aangenomen, maar kon op Schiphol worden opgepakt. Zelden wordt een inlichtingenofficier ‘van dit kaliber’ opgepakt, zegt Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Alle alarmbellen gingen af, aldus Akerboom. Als het de man was gelukt om bij het ICC aan de slag te gaan had hij “toegang kunnen krijgen tot informatie en mensen die voor de GROe zeer interessant zijn”. Ook had hij strafzaken binnen het ICC kunnen beïnvloeden.

Het Internationaal Strafhof doet onder meer onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van Rusland in Oekraïne. Akerboom: “Door zijn Braziliaanse identiteit had hij ook zaken kunnen gaan onderzoeken die Rusland betreffen.”

Klassiek inlichtingenwerk

De 36-jarige Rus is teruggestuurd naar Brazilië, waar hij nog vast zit in afwachting van een strafzaak tegen hem. Hij kon aangehouden worden na samenwerking van verschillende internationale diensten, zegt Akerboom. “Het was klassiek inlichtingenwerk.” Hoe dit in zijn werk is gegaan en of de man al langer in de gaten werd gehouden, kan hij niet vertellen.

De Rus Sergej Vladimirovitsj Tsjerkasov had zich een Braziliaanse identiteit aangemeten en noemde zich Viktor Muller Ferreira. Dit soort inlichtingenofficieren worden door inlichtingendiensten een illegal genoemd. “Het ontmaskeren van een illegal komt heel weinig voor. De GROe heeft jarenlang geïnvesteerd in het verhullen van de echte identiteit. Dat is een enorme inspanning”, aldus Akerboom.

De arrestatie dateert van begin april, maar wordt nu pas bekendgemaakt om het onderzoek niet te frustreren, zegt Akerboom.

Lees ook:

MIVD: Russische spionnen betrapt in Nederlandse routers

Hackers van de Russische geheime dienst GROe hebben afgelopen jaar routers gehackt van Nederlandse particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven.

Zo voorkwam de MIVD de Haagse hack van de Russen

Dankzij een Britse tip hield de Nederlandse inlichtingendienst de Russische spionnen vanaf dag één nauwlettend in de gaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden