Verborgen gezin

Ruinerwold-klusjesman moet drie jaar de cel in, vrijgesproken van mishandeling kinderen

De Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B. tijdens de eerste pro-formazitting in de strafzaak Ruinerwold. Beeld ANP
De Oostenrijkse huurder en klusjesman Josef B. tijdens de eerste pro-formazitting in de strafzaak Ruinerwold.Beeld ANP

De Oostenrijkse klusjesman van het verborgen gezin uit Ruinerwold is door de rechter veroordeeld tot drie jaar cel vanwege zijn aandeel in vrijheidsberoving van de kinderen.

Stefan Keukenkamp

De 61-jarige Josef B. is volgens de rechtbank in Assen schuldig aan de vrijheidsberoving van de zes kinderen van het verborgen gezin in Ruinerwold en moet een celstraf van drie jaar uitzitten. De rechter vindt ook dat de man per direct terug moet naar de gevangenis. Tegen de man uit Oostenrijk was vier jaar cel geëist.

B. is ook veroordeeld voor vrijheidsberoving van een Oostenrijkse vriend, die wekenlang in een keet werd opgesloten. Van mishandeling van de kinderen werd B. vrijgesproken, omdat volgens de rechter de vader daar volledig schuldig aan is.

Zaak tegen vader gestaakt

De klusjesman heeft een essentiële rol gespeeld, stelt de rechtbank: “Zonder zijn bijdrage was het voor de vader niet mogelijk geweest om de kinderen gedurende zo’n lange periode geïsoleerd van de maatschappij te laten leven.”

In maart vorig jaar staakte de rechter in Assen de zaak tegen vader Gerrit Jan van D., vanwege zijn broze gezondheid. Van D. is verplicht opgenomen in een zorginstelling.

Volgens de advocaat van de klusjesman komen belastende verklaringen van de kinderen voort uit rancune. Er was volgens hem sprake van een intense geloofsbeleving, maar zonder vrijheidsberoving.

Discipel van aartsvader

In oktober 2019 werd het gezin ontdekt in een afgelegen boerderij in het buitengebied van het Drentse Ruinerwold. Eén van de kinderen sloeg alarm in het dorp, waarna de politie werd ingeschakeld. De agenten troffen de kinderen aan in een verborgen ruimte, hun vader was door een hersenbloeding aan bed gekluisterd. B. was ook op de boerderij aanwezig. Hij zorgde voor het onderhoud van het pand en steunde het gezin financieel.

Later bleek dat het gezin sinds 2010 in totale afzondering leefde. Zes meerderjarige kinderen kwamen nauwelijks buiten. Ze waren nooit aangegeven bij de burgerlijke stand en gingen niet naar school. Drie andere kinderen ontvluchtten het gezin al eerder.

Klusjesman B. leerde de vader van het gezin tientallen jaren geleden kennen via de Moonsekte. Van D. zag zichzelf als aartsvader, waarbij Josef hem op de voet volgde als een soort discipel. Van D. “zuiverde” zijn kinderen van “kwade geesten” door hen te mishandelen en tijdelijk op te sluiten. Ze kregen dan nauwelijks te eten. Dit ontleent het OM aan de dagboeken van de kinderen en (video)dagboeken van hun vader. Volgens de kinderen werden zij niet door B. geslagen en werd B. zelf door Van D. mishandeld.

Lees ook:

‘Kinderen van Ruinerwold’ wint als eerste documentaire ooit de Gouden Televizier-Ring

De documentaire Kinderen van Ruinerwold heeft donderdag de Gouden Televizier-Ring voor beste televisieprogramma van het afgelopen jaar gewonnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden