Coronawet

Ruime meerderheid Eerste Kamer stemt in met coronawet

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD, l)) overlegde gisteren met minister van volksgezondheid Hugo de Jonge (r) en justitieminister Ferd Grapperhaus, voorafgaand aan het debat in de senaat over het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, ook wel de coronawet genoemd. Beeld ANP
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD, l)) overlegde gisteren met minister van volksgezondheid Hugo de Jonge (r) en justitieminister Ferd Grapperhaus, voorafgaand aan het debat in de senaat over het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, ook wel de coronawet genoemd.Beeld ANP

De Eerste Kamer heeft zoals verwacht de tijdelijke coronawet aangenomen. In een hoofdelijke stemming steunden 48 senatoren van de coalitiepartijen en GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS de spoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid.

ANP

Tegen waren 24 senatoren van FvD, PVV, fractie-Otten, SP en Partij voor de Dieren. Maandag tijdens de behandeling werd al duidelijk dat het kabinet kon rekenen op een ruime meerderheid voor het wetsvoorstel.

De Tweede Kamer nam de coronawet eerder deze maand al aan, nadat die op belangrijke punten was gewijzigd. De coalitie had daarover een verbond gesloten met de vier oppositiepartijen. Zo regelden ze dat de coronaboete omlaag gaat en dat de Tweede Kamer vooraf een week de tijd krijgt om nieuwe maatregelen te wijzigen of af te keuren. Alleen in noodsituaties kan de instemming achteraf worden gezocht. Een fiat van de Eerste Kamer voor de losse coronamaatregelen is echter niet nodig.

De tegenstanders vonden niet alleen de wet buiten proportie maar hekelden ook deze inperking van de rol van de senaat. Maar in een crisissituatie als deze is veel spoed geboden, vindt de Tweede Kamer en ook het kabinet. De Raad van State vond deze afwijkende procedure ook verdedigbaar in deze speciale situatie.

Lees ook:
De Eerste Kamer wordt bestookt met boze mails over de coronawet, maar dan de versie van vijf maanden geleden

Eerste Kamerleden zien hun mailbox overstromen: parlementariërs die voor de coronawet stemmen worden op een lijn gesteld met nazi’s. Na vijf maanden discussie neemt de Eerste Kamer de komende week het finale besluit over de coronawet.

Zorgminister De Jonge erkent: We hadden meer tijd moeten nemen voor coronawet

De aanloop naar de coronawet verliep slordig, erkent minister Hugo de Jonge nu ook zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden