Verkeersveiligheid

Ruim negenduizend boetes voor fietsers in de eerste twee maanden van appverbod

Een fietsster gebruikt haar mobiele telefoon op de fiets op het Nijmeegse Keizer Karelplein. Sinds 1 juli is dat verboden. Beeld ANP
Een fietsster gebruikt haar mobiele telefoon op de fiets op het Nijmeegse Keizer Karelplein. Sinds 1 juli is dat verboden.Beeld ANP

In de maanden juli en augustus zijn er 9248 boetes uitgeschreven voor het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets. Sinds 1 juli van dit jaar is het wettelijk verboden om mobieltjes of andere apparaten vast te houden tijdens het fietsen.

Maud Sintenie

Wie op de fiets belt met de telefoon aan het oor of even een appje verstuurt, riskeert sinds deze zomer een boete van 95 euro. Bellen of muziek luisteren met oordopjes in is toegestaan, mits omgevingsgeluid nog hoorbaar is.

Rond de invoering van de wet is er veel werk gemaakt van het onder de aandacht brengen van het verbod. Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider verkeer van de politie: “We hebben zo breed mogelijk gewaarschuwd, om de jonge doelgroep te bereiken. Op social media, met reclames en posters op straat.”

Zeker de eerste weken van juli zijn er veel boetes uitgeschreven. “Er is direct gehandhaafd, om de bekendheid van de wet te vergroten.” Politieagenten voerden gerichte acties en controleerden op plekken waar veel wordt gefietst, bij stations en scholen. Kinderen tussen 12 en 15 jaar betalen de helft van het boetebedrag. “Toch is dat voor hen veel geld”, zegt Van Hasselt. “Toch weer een zaterdag extra vakkenvullen.”

Van Hasselt hoopt dat fietsers zich bewust worden van het gevaar en zich niet laten afleiden. Een kleine afwijking van de koers, terwijl een appje wordt verstuurd kan al verkeerd uitpakken. “Je kunt raar terechtkomen. Als fietser ben je kwetsbaar, je hebt geen airbag zoals een automobilist. Er zit veel meer achter de boete, een stukje bewustwording.”

‘Je kunt niet achter iedere lantaarnpaal een agent neerzetten’

Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN), is blij dat twee jaar lobbywerk voor invoering van de wet niet voor niets is geweest. Hij hoopt dat er nu wordt nagedacht over een betere pakkans. “Je kunt natuurlijk niet achter iedere lantaarnpaal een agent neerzetten.” Er zou volgens hem een variant kunnen worden bedacht op de dakkoffers en de bussen die de politie op autowegen inzet bij controle op telefoongebruik in de auto. “Een fiets met een GoPro, bijvoorbeeld”, suggereert Stomphorst.

Het aantal boetes voor ‘handheld’ telefoongebruik in de auto en op de fiets is in een jaar tijd bijna verdubbeld – mede een gevolg van de nieuwe wet. Tussen mei en augustus vorig jaar werden er 23.268 boetes uitgedeeld, in dezelfde periode dit jaar lag dat aantal op 44.540.

Lees ook:
Fietsers kopen massaal smartphonehouders, maar omzeilen ze daarmee 95 euro boete?

Telefoonhouders voor op het fietsstuur zijn ineens populair. Fietsers lijken daarmee het appverbod te willen omzeilen dat op 1 juli inging. Wie een telefoon in zijn hand heeft bij het fietsen, riskeert een boete van 95 euro. Maar is een houder een legaal alternatief?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden