Politie

Ruim 9300 incidenten tijdens jaarwisseling: ‘De sfeer wordt grimmiger’

Beeld RV

Tijdens deze jaarwisseling heeft de politie ruim 9300 incidenten geregistreerd. Dat zijn er bijna 400 meer dan de vorige oud en nieuw. Wel waren er iets minder aanhoudingen: 309 tegen 300 bij de vorige jaarwisseling.

Op beide vlakken is over langere tijd gemeten een daling te zien. In 2014-2015 waren er bij de jaarwisseling ruim 12.000 incidenten en rond de 640 aanhoudingen. Die aantallen lopen met het jaar terug.

Overigens zeggen de commandanten dat de cijfers geen getrouwe afspiegeling zijn: in werkelijkheid ligt het aantal incidenten hoger. Ze verklaren dat doordat veel agenten geen aangifte doe van kleinere incidenten tijdens de jaarwisseling, omdat ze vinden “dat het erbij hoort.” Zo werden agenten in Breda zo heftig met vuurwerk bekogeld dat ze zich moesten terugtrekken en de mobiele eenheid erbij moesten roepen. Dat incident is in de systemen niet terug te vinden. “De sfeer wordt grimmiger”, vinden de commandanten.

Vuurwerkverbod

Korpschef Erik Akerboom ziet een sterke beweging richting vuurwerkverbod: “Twee derde van de Nederlanders is voor een verbod op vuurwerk en steden als Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven willen een totaalverbod. Meer gemeenten zullen volgen. Inmiddels heeft ook de vuurwerkbranche zich uitgesproken voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod.” Volgens hem pleit de politie daar al langer voor. En áls het er eenmaal van komt, “dan moeten we daar ook stevig op handhaven. Het komende jaar wordt dat de grote opgave”, zegt Akerboom.

Lees ook:

Ook ChristenUnie overstag, toch totaalverbod op consumentenvuurwerk

Als eerste coalitiepartij wil nu ook de ChristenUnie een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Wel moeten burgers laagdrempelig vuurwerkshows kunnen organiseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden