Intensive care

Ruim 700 patiënten met corona in Nederlandse ziekenhuizen

null Beeld Roger Dohmen
Beeld Roger Dohmen

Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 727, het hoogste aantal sinds begin mei. Dat zijn er 42 meer dan maandag, laten cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.

ANP

Op de verpleegafdelingen liggen nu 692 mensen met Covid-19. Dat zijn er 44 meer dan maandag. Op de intensive cares nam dit aantal iets af, met 2 tot 35.

In de afgelopen 24 uur werden 117 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de ic’s werden acht nieuwe patiënten binnengebracht.

De stijging wil niet zeggen dat al deze mensen dusdanig ziek zijn van corona dat ze moesten worden opgenomen. Het LCPS maakt namelijk geen onderscheid tussen mensen die als een direct gevolg van hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken.

Coronabesmettingen

Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan het licht zijn gekomen. Omdat zelftests niet worden meegerekend, kan het werkelijke aantal hoger zijn.

Het is het hoogste weektotaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 12 april, elf weken geleden. Ten opzichte van vorige week is het aantal positieve tests met 29 procent gestegen. In twee weken tijd is het aantal nieuwe gevallen meer dan verdubbeld en binnen een maand is het cijfer vijf keer zo hoog geworden.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 5785 positieve coronatests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 12 april. In Amsterdam kwamen 333 besmettingen aan het licht, in Den Haag 159, in Utrecht 153 en in Rotterdam 144.

Lees ook:
Theorieën genoeg, maar long covid blijft een mysterie

Minuscule bloedpropjes, een op drift geraakte afweer, achtergebleven virus. Theorieën genoeg om long covid te verklaren, maar bewijzen ontbreken nog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden