Roy B.

Ruim 3,5 jaar cel voor dood Orlando Boldewijn

Vrienden en bekenden lopen met een portret van Orlando Boldewijn tijdens een stille tocht ter nagedachtenis aan de 17 jarige jongen die in februari dood werd gevonden.  Beeld ANP
Vrienden en bekenden lopen met een portret van Orlando Boldewijn tijdens een stille tocht ter nagedachtenis aan de 17 jarige jongen die in februari dood werd gevonden.Beeld ANP

De 29-jarige Roy B. uit Wernhout krijgt 44 maanden (ruim 3,5 jaar) cel omdat hij de 17-jarige Orlando Boldewijn niet te hulp is geschoten toen die in doodsnood in het ijskoude water lag.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde B. voor mishandeling met de dood tot gevolg.

Orlando verdronk op 18 februari 2018 na een afspraak met B. Die beweerde dat hij de jongen na hun afspraak op zijn woonboot in de Haagse wijk Ypenburg naar de kant had gebracht, zodat Orlando de laatste tram naar huis kon nemen. Daar kwam hij nooit aan. Het lichaam van Orlando werd ruim een week later in het water bij de woonboot van B. gevonden.

De rechtbank verweet het B. dat hij niet 112 heeft gebeld, omdat Orlando in dat geval waarschijnlijk wel gered had kunnen worden.

B. heeft verklaard dat hij "helemaal in paniek was" en niet wist wat hij moest doen, en daarom niet 112 belde maar is gaan slapen. De rechtbank noemde dat niet aannemelijk. Dat B. later is gaan vissen op de plek waar Orlando nog lag, toont volgens de rechters "een groot gebrek aan moreel besef" bij B.

De straf is fors hoger dan de eis die de officier van justitie had gesteld, twintig maanden. De rechtbank vond een nog hogere straf op zijn plaats, maar heeft rekening gehouden met de bedreigingen die B. na zijn arrestatie ontving en dat het lang heeft geduurd voordat de zaak werd behandeld. Roy B. liet na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan.

Lees ook:

Hoe Orlando Boldewijn (17) in het water terecht kwam, is nog steeds onduidelijk

Het is iets na half negen ’s avonds als Orlando Boldewijn bij waterplas de Blauwe Loper in Den Haag staat te wachten. De 17-jarige met een passie voor theater, heeft op 18 februari 2018 een date. Middenin het ijskoude water ligt de met lampjes verlichte woonboot van Roy B., die hem met een kleiner bootje zal komen ophalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden