Voedselveiligheid
RTL: Vleeswarenbedrijf nam jarenlang het risico dat mensen aan voedselinfectie zouden overlijden
Vleeswarenbedrijf Offerman heeft jarenlang het risico genomen dat consumenten een levensgevaarlijke voedselinfectie zouden oplopen door de listeriabacterie. Dat meldt RTL Nieuws op basis van documenten die het heeft opgevraagd bij de voedsel- en warenautoriteit NVWA.
Offerman (nu Ter Beke) rekte de houdbaarheidsdatum van bijvoorbeeld boterhamworst en paté op, zonder onderbouwing. De NVWA wist hiervan en deelde drie waarschuwingen uit in 2016 en 2017, maar pakte niet door.
Een gebruikelijke herinspectie na drie maanden werd destijds niet gedaan, erkent de NVWA na de berichtgeving van RTL Nieuws. Er was een ‘andere prioriteitsstelling’, aldus de NVWA die zegt dat de de risico-inschatting van de situatie bij Offerman ‘laag’ was.
Listeriabacterie
In 2019 werden er door de NVWA alsnog boetes uitgedeeld. De houdbaarheidsstudies waren niet in orde en bovendien werden op meerdere plekken in het bedrijf, zoals in de snijmachines, aan de muren en in afvoerputjes de listeriabacterie aangetroffen.
Maar toen was het al te laat. In 2019 werd de listeriabacterie ontdekt op vleeswaren in verschillende supermarkten. Niet veel later bleek dat een locatie van Offerman zeer waarschijnlijk de bron van de uitbraak was.
Zes doden
De voedselinfectie die wordt veroorzaakt door de bacterie heeft aan zes mensen het leven gekost, bleek later uit onderzoek. Zeker 35 mensen werden ernstig ziek. Ook kregen twee vrouwen een miskraam als gevolg van de besmetting.
“Als Offerman z’n zaken goed voor elkaar had gehad en de keuringsdienst adequaat had gereageerd op de fouten, dan was de kans op ziekte en op doden klein geweest”, zegt microbioloog Rijkelt Beumer tegen RTL Nieuws.
Volgens de NVWA moeten bedrijven er ‘primair zelf voor zorgen dat de producten die ze verkopen veilig zijn'. De waakhond kan ‘honderd procent voedselveiligheid helaas niet garanderen'.
Het (Belgische) voedselconcern Ter Beke wil tegenover RTL Nieuws niet inhoudelijk reageren omdat de zaak nog onder de rechter is.
Lees ook:
Minder vlees, de Nederlander wil het nu echt
Iedere dag vlees op tafel hoeft niet, vinden veel Nederlanders. Bij het Voedingscentrum bestond al langer de indruk dat mensen bewust proberen minder vlees te eten en nu is het onderzocht.