Voedselveiligheid

RTL: Vleeswarenbedrijf nam jarenlang het risico dat mensen aan voedselinfectie zouden overlijden

null Beeld EPA
Beeld EPA

Vleeswarenbedrijf Offerman heeft jarenlang het risico genomen dat consumenten een levensgevaarlijke voedselinfectie zouden oplopen door de listeriabacterie. Dat meldt RTL Nieuws op basis van documenten die het heeft opgevraagd bij de voedsel- en warenautoriteit NVWA.

Johan van Heerde

Offerman (nu Ter Beke) rekte de houdbaarheidsdatum van bijvoorbeeld boterhamworst en paté op, zonder onderbouwing. De NVWA wist hiervan en deelde drie waarschuwingen uit in 2016 en 2017, maar pakte niet door.

Een gebruikelijke herinspectie na drie maanden werd destijds niet gedaan, erkent de NVWA na de berichtgeving van RTL Nieuws. Er was een ‘andere prioriteitsstelling’, aldus de NVWA die zegt dat de de risico-inschatting van de situatie bij Offerman ‘laag’ was.

Listeriabacterie

In 2019 werden er door de NVWA alsnog boetes uitgedeeld. De houdbaarheidsstudies waren niet in orde en bovendien werden op meerdere plekken in het bedrijf, zoals in de snijmachines, aan de muren en in afvoerputjes de listeriabacterie aangetroffen.

Maar toen was het al te laat. In 2019 werd de listeriabacterie ontdekt op vleeswaren in verschillende supermarkten. Niet veel later bleek dat een locatie van Offerman zeer waarschijnlijk de bron van de uitbraak was.

Zes doden

De voedselinfectie die wordt veroorzaakt door de bacterie heeft aan zes mensen het leven gekost, bleek later uit onderzoek. Zeker 35 mensen werden ernstig ziek. Ook kregen twee vrouwen een miskraam als gevolg van de besmetting.

“Als Offerman z’n zaken goed voor elkaar had gehad en de keuringsdienst adequaat had gereageerd op de fouten, dan was de kans op ziekte en op doden klein geweest”, zegt microbioloog Rijkelt Beumer tegen RTL Nieuws.

Volgens de NVWA moeten bedrijven er ‘primair zelf voor zorgen dat de producten die ze verkopen veilig zijn'. De waakhond kan ‘honderd procent voedselveiligheid helaas niet garanderen'.

Het (Belgische) voedselconcern Ter Beke wil tegenover RTL Nieuws niet inhoudelijk reageren omdat de zaak nog onder de rechter is.

Lees ook:

Minder vlees, de Nederlander wil het nu echt

Iedere dag vlees op tafel hoeft niet, vinden veel Nederlanders. Bij het Voedingscentrum bestond al langer de indruk dat mensen bewust proberen minder vlees te eten en nu is het onderzocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden