Nieuws Turkije

Rotterdamse vrouw die vastzat in Turkije om PKK-verdenking krijgt meldplicht

SITE en EDITIE artikel artikelpagina Nieuws typografie letter illustratie Beeld RV

Een vrouw uit Rotterdam, in Turkije opgepakt omdat ze lid van de PKK zou zijn, hoeft niet langer in de cel te zitten

De Rotterdamse vrouw die samen met haar baby vastzat in Turkije mag haar proces in vrijheid afwachten. Dinsdag besloot de rechtbank in Istanbul haar voorlopige hechtenis op te heffen. Wel moet de 31-jarige vrouw zich wekelijks melden bij de Turkse politie en heeft ze een uitreisverbod opgelegd gekregen. De volgende zitting in haar zaak staat gepland voor 3 oktober dit jaar.

Rojda A. werd op 5 april opgepakt op de luchthaven van Istanbul toen ze na een korte stedentrip wilde terugvliegen naar Nederland. In afwachting van haar proces werd ze ruim drie maanden vastgehouden in een vrouwengevangenis in de wijk Bakirkoy in Istanbul. Haar inmiddels bijna negen maanden oude baby heeft nog borstvoeding nodig en verbleef bij haar in de cel.

Dinsdagochtend zat de rechtszaal in Istanbul vol met Nederlanders. Rojda’s echtgenoot, moeder, oma, nicht en andere familieleden en vrienden vlogen speciaal voor de zitting over. Ook twee Nederlandse diplomaten waren aanwezig. Er staat dan ook veel op het spel: Rojda A. wordt verdacht van lidmaatschap van de Koerdische PKK, die door zowel Turkije als de Europese Unie wordt omschreven als een terroristische organisatie.

De Turkse officier van justitie baseert die aanklacht op het feit dat Rojda in 2016 enkele maanden co-voorzitter was van een in Rotterdam gevestigd cultureel centrum dat verbonden is aan de Koerdische vereniging DemNed. In de tenlastelegging wordt DemNed over één kam geschoren met de PKK.

Taallessen

Dat de PKK ook in Nederland actief is met ‘financierings- en faciliteringsactiviteiten’ wordt onderschreven door de AIVD. Maar hoe de in Nederland legale vereniging DemNed daaraan zou hebben bijgedragen, wordt in de Turkse tenlastelegging niet bewezen. Dat geldt al helemaal voor Rojda zelf, over wie vooralsnog geen bewijzen zijn voorgedragen.

“Ik snap niet hoe ik een bedreiging zou kunnen zijn voor Turkije”, verklaarde Rojda tegenover de rechter. Ze benadrukte dat ze zich in het Koerdisch cultureel centrum in Rotterdam bezig hield taallessen en huiswerkbegeleiding voor kinderen. “Iedereen die ook maar iets weet van onze vereniging ziet dat er niets klopt van de aanklacht”, zei ze. “We verkopen koffie en thee om nog net de huur te kunnen betalen!”

Daarbij deed de jonge vrouw een beroep op medeleven met haar baby. “U moet zich voorstellen dat mijn dochtertje bijna de helft van haar leven heeft doorgebracht achter tralies en tussen betonnen muren”, vertelde ze de rechter. “Vorige week viel ze uit haar bedje en moest ze naar het ziekenhuis. Op dat moment heb ik mijn man en mijn familie nodig. Maar in plaats daarvan werd ik begeleid door drie militairen.”

Op de tribune achter haar klonk zacht het gehuil van familieleden. Maar een half uur later veranderden deze juist in tranen van geluk. De rechter besloot dat Rojda en haar baby de gevangenis mochten verlaten. Haar familieleden vlogen elkaar om de hals.

Volgens Rojda’s advocaten is het wachten nu op de uitslag van een politie-onderzoek naar haar ingenomen telefoon. Als daar geen verder belastend materiaal uitkomt, is hun verwachting dat de rechter over zal gaan tot volledige vrijspraak.

Lees ook: 

De echte winnaar van Erdogans raketdeal is Poetin

Door de aanschaf van het Russische raketsysteem S-400 zet Turkije de banden met Washington en de NAVO op scherp. De vraag is wat Ankara beweegt, want alleen Poetin wint bij deze zet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden