InterviewRanfar Kouwijzer

Rotterdamse predikant Ranfar Kouwijzer: Vang daklozen in de winter iedere nacht op

Predikant Ranfar Kouwijzer : ‘Ik vind dat een winteropvang bij een wereldstad als Rotterdam hoort’. Beeld Arie Kievit
Predikant Ranfar Kouwijzer : ‘Ik vind dat een winteropvang bij een wereldstad als Rotterdam hoort’.Beeld Arie Kievit

In Rotterdam slapen iedere nacht pakweg 150 mensen buiten. Laat hen deze winter niet meer op straat liggen, stelt de predikant van de Pauluskerk.

De weerberichten wijzen het al een paar dagen uit: er is kou op komst. Maar bij in elk geval één groep Rotterdammers blijven associaties als ‘gezelligheid’ en ‘feestdagen’ achterwege. Die groep, die voor de helft bestaat uit arbeidsmigranten uit Oost-Europa die hun huis en werk hier zijn kwijtgeraakt, slaapt op straat. Voor deze pakweg 150 Rotterdammers staan er alleen opvangbedden klaar als de gevoelstemperatuur daalt onder het vriespunt. Op dat moment zijn de vier grote steden in Nederland wettelijk verplicht mensen van straat te halen.

Ook in de regen niet buiten slapen

Maar stijgt de temperatuur weer, dan sluit deze winteropvang en staan deze daklozen weer op straat. De stad telt weliswaar ook 450 reguliere opvangbedden, maar daarop maken deze mensen geen kans. “Het doet iedere keer weer pijn als de winteropvang weer dichtgaat”, zegt Ranfar Kouwijzer, predikant van de Pauluskerk waar al sinds jaar en dag daklozen overdag worden opgevangen. “Eigenlijk zegt de stad steeds: het hoeft niet per se, dus we stoppen ermee. Ik vind dat een winteropvang bij een wereldstad als Rotterdam hoort. Als het bijvoorbeeld 2, 3 graden boven nul is en het regent, dan slaap je ook echt niet graag buiten, hoor.”

Andere steden zijn ruimhartiger in hun beleid dan Rotterdam, vindt hij. “Er zijn steden waarin je de hele winter in een hal kunt komen slapen als het te koud wordt. Een stad als Den Haag heeft vrij recent al gecommuniceerd dat de opvang de hele winter openblijft: nu Rotterdam nog. Daarom doe ik een oproep: je moet mensen niet op straat laten liggen. Vang daklozen in de winter iedere nacht op, en niet alleen als de gevoelstemperatuur onder de nul graden zakt.”

Paniek onder mensen op straat

Van structurele winteropvang is in Rotterdam geen sprake, maar wethouder Christine Eskes (zorg) heeft inmiddels wel toegezegd dat er voor EU-arbeidsmigranten in de stad een nieuwe vorm van kortdurende opvang wordt geregeld. Deze buitenslapers krijgen binnenkort een tijdelijke slaapplek en worden dan begeleid in het vinden van ander werk of bij een eventuele terugkeer naar het land van herkomst.

Maar de andere Rotterdamse buitenslapers – uitgeprocedeerden bijvoorbeeld, die volgens de overheid geen recht op opvang hebben – blijven als er niets gebeurt in de kou staan, stelt Kouwijzer. “Dit zijn mensen die absoluut ook ergens binnen willen slapen, maar geen bed krijgen in de reguliere opvangen. Deze mensen moeten van alles aan kunnen tonen om een bed in een opvang te kunnen krijgen. Ze moeten bewijzen dat ze economisch gebonden zijn aan de stad, dat ze hier geen eigen netwerk hebben, dat ze hun problemen niet kunnen oplossen. Pas dan komen ze voor opvang in aanmerking. Je begrijpt: dat vraagt veel van mensen. Mensen op straat zijn vaak in paniek, die kunnen dat niet aan.”

De slaapzakken zijn op

Onder de Rotterdamse buitenslapers brak de afgelopen weken een paar keer onrust uit. Op een paar plekken werd schoongemaakt. Slaapzakken en spaarzame spulletjes bleken te zijn weggehaald. “Deze mensen raakten in paniek, opeens hadden ze nu echt niks meer”, zag Kouwijzer. De Pauluskerk deelt daarom nieuwe slaapzakken uit. Alleen: ze raken op. “We hebben daarom op social media een oproep gedaan om slaapzakken te brengen. Zodat we ze kunnen uitdelen. We hebben ze hard nodig. Maar, zeg ik je eerlijk: dit is slechts een pleister op een grote, bloedende wond.”

Het Rotterdamse College laat weten dat het ‘onwenselijk en onmenselijk’ is dat mensen op straat belanden. “Uitbuiting, malafide uitzendbureaus en onzekere arbeidsvoorwaarden zijn de bron van het probleem”, zegt wethouder Eskes.

Veel van de buitenslapers hebben geen werk of baan meer, maar vaak is er tegelijkertijd ook sprake van andere problematiek: alcoholverslaving bijvoorbeeld. “In Den Haag wordt nu gewerkt aan een landelijk plan van aanpak voor deze dakloze EU-migranten. Het is van groot belang dat alle grote gemeenten die hiermee te maken hebben meer budget gaan krijgen om te investeren.”

Lees ook:

In de Maassilo slapen de daklozen die echt nergens anders heen kunnen

Tientallen daklozen sliepen tijdens de winterkou in een gigantische discotheek in Rotterdam-Zuid. 75 procent van hen is arbeidsmigrant en komt uit Oost-Europa. ‘Ze kunnen nergens anders heen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden