Kenza Oughlane na het winnen van haar zilveren prijs bij de Internationale Filosofie Olympiade in het Griekse Olympia.  Beeld Floris Velema
Kenza Oughlane na het winnen van haar zilveren prijs bij de Internationale Filosofie Olympiade in het Griekse Olympia.Beeld Floris Velema

InterviewOlympiade

Rotterdamse leerling wint zilver in Grieks Olympia

De Rotterdamse Kenza Oughlane (16) heeft de zilveren prijs gewonnen op de Internationale Filosofie Olympiade. In het Griekse Olympia viel ze met haar essay over filosoof Peter Singer in de prijzen.

Jan Blacquière

Meedoen is volgens de Olympische grondlegger Pierre de Coubertin belangrijker dan winnen. Toch is het erg leuk wanneer je van de honderd deelnemers – uit 49 landen – tot de beste behoort. Kenza Oughlane uit 5 vwo van het Rotterdamse Emmauscollege wist de internationale filosofiejury in Olympia te overtuigen.

Tijdens de Internationale Filosofie Olympiade komen ‘filosofiescholieren’ bijeen om zich met elkaar te meten. Deelnemers moeten zonder hulp van internet of boeken een essay schrijven. De enige steun in de rug is een viertal citaten waaruit ze kunnen kiezen om hun betoog omheen te bouwen. Oughlane koos een citaat van de Australische filosoof Peter Singer uit 1979: ‘Having accepted the principle of equality as a sound moral basis for relations with others of our own species, we are also committed to accepting it as a sound moral basis for relations with those outside our own species, the non-human animals.’

Waar ging je essay over?

“De kern van mijn essay is dat wij als mensen dieren als gelijken moeten behandelen. Als mensheid hebben we gelijkheid hoog in het vaandel staan, maar dat passen we niet toe op dieren. Ik beargumenteer waarom we dat wel zouden moeten doen. Zo noem ik het feit dat wij ons als mens zo evolutionair hebben ontwikkeld, geen reden is om ons te verheffen boven dieren.

“Vaak wordt benoemd dat wij als mensen beter zijn dan dieren, omdat we niet met ze kunnen communiceren. Maar in mijn essay zeg ik dat respect en gelijkwaardigheid belangrijker zijn dan een taal ooit zou kunnen beschrijven.”

Wat maakt jouw essay zo goed?

“Naast dat iedereen die meedoet een sterke filosofische basis moet hebben, denk ik dat mijn essay goed opgebouwd was. Ik krijg vaak terug dat ik dingen duidelijk beschrijf en helder kan uitleggen. Maar bij een essay moet je niet alleen iets beschrijven, je moet ook je eigen punt maken en ik denk dat me dat goed is gelukt.

“Ik had helemaal niet verwacht zilver te winnen. In de laatste ronde hoopte ik wel bij de honourable mentions genoemd te worden en was ik zelfs teleurgesteld toen dat niet zo was. Gelukkig werd mijn naam daarna genoemd bij de zilveren prijs.”

Wat maakt filosofie voor jou zo interessant?

“Mensen denken bij het woord filosofie vaak aan de oude Grieken, maar het leuke van filosofie vind ik dat het ook nu relevant is. Ik heb het altijd interessant gevonden om over grote vragen na te denken, maar sinds ik hier op school zit, ben ik me er meer in gaan verdiepen.

“Via mijn school ben ik mee gaan doen met de Nederlandse Filosofie Olympiade, die ik heb gewonnen. In eerste instantie wist ik niet zeker of ik wel mee wilde doen, omdat ik het ook heel spannend vind en het ook veel energie vergt om je vier uur lang te concentreren op een filosofisch essay.”

Wat blijft je bij van deze ervaring?

“Het leuke van de Internationale Olympiade is dat je jongeren spreekt die van over de hele wereld naar Olympia komen, wat natuurlijk een unieke plek is. Wat ik echt meeneem is dat je gewoon dingen moet proberen. Ik was erg nerveus om mee te doen, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Als je je kans pakt, kun je hele leuke dingen meemaken.

“Ik denk niet dat ik filosofie ga studeren, maar biologie. Wat ik wel zeker weet is dat ik me wil blijven verdiepen in de filosofie, want er valt nog genoeg te lezen en te leren.”

Lees ook:

Deense polder tilt denken naar een hoog niveau

Jongeren uit de hele wereld stortten zich afgelopen weekend op de filosofie, tijdens de Internationale Filosofie Olympiade. Een Nederlandse deelneemster vindt Kierkegaard ‘stom’. Verder is het niveau hoog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden