Joost Eerdmans in 2017, bij de lancering van een campagne tegen nasissen en andere vormen van intimidatie op straat.

Intimidatie

Rotterdams sisverbod is in strijd met de vrijheid van meningsuiting

Joost Eerdmans in 2017, bij de lancering van een campagne tegen nasissen en andere vormen van intimidatie op straat. Beeld ANP

Vrouwen op straat seksueel bejegenen kan niet worden tegen­gegaan door een ‘sisverbod’ in te stellen, oordeelt het gerechtshof.

Een Rotterdammer die drie vrouwen zou hebben lastiggevallen, kan daarom niet bestraft worden, ook al acht de rechter bewezen dat de man schuldig is. De aanklager eiste in Den Haag tweemaal een boete van 170 euro tegen de man.

Omdat het hof nu stelt dat een verbod op straatintimidatie in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, kan zo’n verbod alleen worden ingesteld met goedkeuring van de Eerste en Tweede Kamer. De vrijheid van meningsuiting staat namelijk in de Grondwet. En daar kunnen gemeenten geen aanpassingen op maken.

Ook vindt het hof dat het verbod onvoldoende duidelijk maakt wélk gedrag er precies strafbaar is. Daarmee is het verbod ook in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens. Dat verdrag stelt dat het niet vaag mag zijn wanneer burgers wetten overtreden, omdat er anders misbruik van wetten kan worden gemaakt.

Rotterdam voerde het sisverbod begin 2018 in. Maar sinds de invoering werden slechts negen processen-verbaal opgemaakt. Ook Amsterdam heeft een verbod op straatintimidatie. Daar handhaaft de gemeente het verbod echter niet.

‘Een vrouw uitmaken voor hoer gaat veel verder dan je mening geven’

Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam en initiator van het sisverbod, ziet niet in hoe het sisverbod strijdig zou zijn met de vrijheid van meningsuiting. “Ik vind echt dat je van alles moet kunnen roepen. Maar een vrouw uitmaken voor hoer en haar bijvoorbeeld achternalopen, dat gaat veel verder dan je mening geven. Dan bedreig je een vrouw, puur om hoe ze eruitziet. Dat kan niet.”

Een sisverbod is nog steeds hard nodig, vindt Eerdmans. Hij nam het initiatief voor het verbod toen er uit onderzoek van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam bleek dat 84 procent van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar te maken krijgt met straat­intimidatie. Ook toonde het onderzoek aan dat 94 procent van de vrouwen het eigen gedrag aanpast vanwege het risico op staatintimidatie. Ze trekken bijvoorbeeld andere kleren aan of mijden bepaalde plekken. Eerdmans: “Het erge is: vrouwen raken eraan gewend, alsof het er nu eenmaal bij hoort. Terwijl dit gedrag van mannen niet normaal is.”

Eerdmans gaat niet bij de pakken neerzitten. “Ik heb al over het verbod gesproken met minister Grapperhaus van justitie, maar voor een landelijk verbod moet wat hem betreft de Tweede Kamer initiatief nemen. Dus daar ga ik nu in gesprek.” Eerdmans denkt dat een landelijk verbod kans maakt. In andere steden speelt het probleem ook, zegt hij. Hij hoopt daarom op steun van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Die diende eerder met het CDA een initiatiefwet in om seksuele intimidatie in de openbare ruimte strafbaar te stellen.

Lees ook:

Ambrien Moeniralam (16) legt intimiderende opmerkingen vast op straat en op Instagram

‘Ik wil seks met jou’ en ‘Hey rokje’: Ambrien Moeniralam (16) verzamelde teksten als deze op Instagram. Ze wil er straatintimidatie mee aan de kaak stellen. Gewapend met stoepkrijt gaat ze naar de bewuste plek, zet de tekst op de stoep en maakt een foto van het resultaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden