Wijktheater

Rotterdammers uiten in het theater hun frustratie over de sloop van de Tweebosbuurt

Gerda Lems, voormalig buurtbewoner, tijdens de repetitie voor de voorstelling over de Tweebosbuurt.  Beeld Otto Snoek
Gerda Lems, voormalig buurtbewoner, tijdens de repetitie voor de voorstelling over de Tweebosbuurt.Beeld Otto Snoek

Oud-bewoners van de gesloopte Rotterdamse Tweebosbuurt doen dit weekeinde mee aan een theatervoorstelling waarin ze hun kant van het verhaal vertellen. ‘Het zou vreselijk zijn als we hier niet van leren.’

Anton Slotboom

Twee keer is hun stuk te zien, deze zaterdag in een kleine zaal in Rotterdam-Zuid, voor een publiek dat vooral zal bestaan uit bewoners die, net als de nieuwbakken acteurs, zelf óók gedwongen uit hun woning moesten vertrekken. “Eigenlijk”, zegt de Rotterdamse theatermaker Joost Roskam, die een jaar aan het stuk heeft gewerkt en de spelers bij elkaar zocht, “zou het natuurlijk niet alleen daar en dan moeten worden opgevoerd. Juist niet. Het zou bijvoorbeeld óók op de plekken te zien moeten zijn waar in Rotterdam de beslissingen worden genomen. Op ons stadhuis bijvoorbeeld.”

Want er worden harde noten gekraakt in Dit is de Tweebosbuurt, dat samen met bewoners is gemaakt voor het NWE MKRS Festival van het Rotterdams Wijktheater. Het stuk gaat over de sloop van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. Ruim vijfhonderd sociale huurwoningen moesten daar de afgelopen jaren wijken voor nieuwbouw. De bewoners kregen te horen dat ze moesten vertrekken. Uiteindelijk tikten rapporteurs van de Verenigde Naties de stad op de vingers. In Rotterdam, stelden zij in april 2021, werd het mensenrecht op huisvesting geschonden, al werd dat door de betrokken bestuurders ontkend.

Regisseur Joost Roskam praat met Gerda Lems, voormalig buurtbewoner en speler. Op de achtergrond Alistair Franenberg, voormalig buurtbewoner, muzikant en speler.
 Beeld Otto Snoek
Regisseur Joost Roskam praat met Gerda Lems, voormalig buurtbewoner en speler. Op de achtergrond Alistair Franenberg, voormalig buurtbewoner, muzikant en speler.Beeld Otto Snoek

“Wij maken met het Rotterdams Wijktheater voorstellingen die zijn gebaseerd op de verhalen van Rotterdammers”, vertelt bedenker Roskam. “Zo vond ik een jaar geleden ook mijn weg naar de Tweebosbuurt. Ik heb van de bewoners sindsdien zoveel indrukwekkende verhalen gehoord.”

‘Waarom moest deze wijk weg?’

Rotterdammer Alistair Franenberg (26) is een van de wijkbewoners die in het stuk een deel van hun verhaal vertellen. “Waarom moest deze wijk nu eigenlijk weg? Dat vraag ik me echt af. Met dit soort beslissingen verander je het landschap van mensen in onze stad. Op deze manier bepaal je dat Rotterdam een yuppenstad moet worden. Maar je verliest als stad je hart als iedereen steeds maar grotere huizen krijgt en alleen maar meer ruimte voor zichzelf. Dan raak je de saamhorigheid kwijt die de Tweebosbuurt juist altijd zo kenmerkte.”

Gerda Lems, Alistair Franenberg en regisseur Joost Roskam. Beeld Otto Snoek
Gerda Lems, Alistair Franenberg en regisseur Joost Roskam.Beeld Otto Snoek

Oud-bewoner Mustapha Eaisaouiyen (46) was jarenlang een van de voortrekkers van de strijd tegen de sloop. Hij draagt ook bij aan de voorstelling. In het stuk is een deel van een emotionele speech te horen die hij gaf tijdens een grote protestactie. “Dit verhaal moet verteld blijven worden”, vindt hij. “Mensen van hier zijn nog steeds boos. Ik ook. Maar ik probeer het los te laten. Want ik ben meer dan een jaar écht boos geweest. Zoiets houd je niet vol, zo brand je op.”

‘Dit mag andere wijken niet ook overkomen’

In de Tweebosbuurt woont hij niet meer. De meeste bewoners zijn net als hij vertrokken naar andere wijken, sommige gingen de stad uit. “Dit mag andere wijken in Rotterdam niet ook overkomen”, zegt Eaisaouiyen. “Voor ons is het misschien te laat geweest, maar als we anderen kunnen behoeden voor wat ons is overkomen, dan zijn we alsnog gelukkig. Ik zou het vreselijk vinden als we hier niet van leren.”

Na het stuk gaan de makers in gesprek met het publiek, heeft regisseur Roskam besloten. De eerste vraag die hij wil stellen is: zouden de oude bewoners terug willen keren, als dat zou kunnen? Het antwoord laat zich voorspellen. “Ik hoop dat wat er hier is gebeurd in ons collectieve geheugen bewaard blijft”, zegt de regisseur na de laatste repetitie. “Zodat de Tweebosbuurt niet vergeten wordt.”

Lees ook:

Rotterdamse Tweebosbuurt kwaad over sloop: ‘Arbeiders worden weggedrukt door mensen van buiten de stad’

Drie jaar lang protesteren hielp niet: gisteren begon de sloop van ruim vijfhonderd sociale huurwoningen in de Rotterdamse Tweebosbuurt. De bewoners van de arbeiderswijk in Rotterdam-Zuid zijn woedend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden