Nieuws Integratie

Rotterdam wil Turken actief benaderen voor inburgering

SITE en EDITIE artikel artikelpagina Nieuws typografie letter illustratie Beeld RV

De gemeente Rotterdam wil Turken die zich vestigen in de stad actief benaderen om een inburgeringscursus te volgen. Het kabinet laat de juridische mogelijkheden onderzoeken om ook voor Turken inburgering te verplichten, maar Rotterdam wil daar niet op wachten.

Volgens de gemeente komen jaarlijks 250 tot 350 Turken naar Rotterdam om te trouwen. “Er komt zo’n grote groep vrouwen naar hun man. Als we ze geen aandacht geven, dan raken ze jarenlang geïsoleerd. Deze vrouwen gaan bijvoorbeeld niet aan het werk. We willen deze slechte cirkel doorbreken”, zegt wethouder Bert Wijbenga (VVD).

Volgens de wethouder kan een vrouw weerstand ondervinden van haar man als ze wil inburgeren. “Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig. Dit is Nederland en daarom zeg ik tegen de vrouwen: doe mee. Het kan thuis misschien even schuren, dat hoort dan bij de emancipatie.”

Geen dwang

Rotterdam wil volgend jaar beginnen met de cursussen. “We respecteren de wet, er komt geen dwang. Maar we gaan deze vrouwen opzoeken en verleiden om toch mee te doen omdat ze er een beter leven door kunnen krijgen”, zegt Wijbenga. Hierbij wordt gebruikgemaakt van professionele bureaus die de vrouwen kunnen benaderen op plekken waar ze komen.

Turken hoeven op dit moment niet in te burgeren in Nederland vanwege een associatieverdrag tussen de Europese Unie en het land. Ook EU-burgers hoeven niet te voldoen aan inburgeringseisen.

Lees ook:
Gemeentes bezorgd over kosten inburgering

Vanaf 2021 worden gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van vluchtelingen. Maar ze maken zich zorgen over de kosten van dat nieuwe beleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden