Rotterdam

Rotterdam krijgt college met Denk en Leefbaar: ‘We vinden elkaar in het pragmatisme’

Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) en Faouzi Achbar (Denk) tijdens de presentatie van het coalitieakkoord van de partijen die het Rotterdamse college gaan vormen.  Beeld ANP SEM VAN DER WAL
Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) en Faouzi Achbar (Denk) tijdens de presentatie van het coalitieakkoord van de partijen die het Rotterdamse college gaan vormen.Beeld ANP SEM VAN DER WAL

Lang werd samenwerking tussen Leefbaar Rotterdam en Denk onmogelijk geacht. Toch gaan zij nu met VVD en D66 besturen.

Anton Slotboom

Zijn het twee volstrekt gescheiden werelden, die op het stadhuis aan de Coolsingel deze week plotseling bij elkaar komen? Of is de samenwerking tussen Leefbaar Rotterdam en Denk, als onderdeel van een coalitieakkoord met VVD en D66, logischer dan velen vooraf vermoedden?

Denk trekt veel kiezers met een migratie-achtergrond, Leefbaar Rotterdam neemt juist stevige standpunten in over zaken als integratie. In de gemeenteraad waren deze partijen het de afgelopen jaren lang niet altijd eens. Maar gisteren poseerden de twee fractieleiders opeens trots naast elkaar, op een bijeenkomst in Rotterdam-Zuid, tevreden over hun bereikte akkoord. Fractievoorzitter Robert Simons van Leefbaar Rotterdam benadrukt dan ook liever de overeenkomsten dan de verschillen met Denk, zegt hij. “Onze ideologie is anders, maar als het over iets gaat als veilig op straat kunnen lopen, zijn we het volledig met elkaar eens. We vinden elkaar in het pragmatisme.”

Lijsttrekker Faouzi Achbar van Denk, dat in 2018 debuteerde in de Rotterdamse politiek, gebruikt woorden van dezelfde strekking. “Ik kijk liever vooruit. We zien allebei dat Rotterdam een ontwikkeling doormaakt waar we een bijdrage aan willen leveren. Het streven naar meer veiligheid op straat en naar meer betaalbare woningen: daar verschillen we niet in.”

‘Het was een andere tijd’

Woonbeleid, veiligheid en armoedebestrijding zijn enkele van de belangrijkste speerpunten in het door D66 (5 zetels), VVD (6 zetels), Leefbaar Rotterdam (10 zetels) en Denk (4 zetels) gepresenteerde programma. Dat gebeurde in een arm deel van Rotterdam-Zuid, de Tarwewijk. Een symbolisch gekozen plek: het nieuwe college wil het geluid van dit deel van Rotterdam meer laten horen. Zowel Leefbaar Rotterdam als Denk kreeg juist in dit deel van de stad veel stemmen. Maar toch: vanzelfsprekend was het niet dat deze twee partijen elkaar in de armen zouden sluiten. “Dit was vier jaar geleden, toen Denk als nieuwkomer de politiek in kwam, inderdaad ondenkbaar,” zegt Simons. “Vanwege de ideologische verschillen. Het was ook een andere tijd. Er waren veel zorgen. Over het kalifaat, aanslagen, polarisatie, mensen met bomgordels.”

Denk werd op de Coolsingel destijds “niet per se argwanend, maar wel onderzoekend” bekeken, zegt fractieleider Achbar. “We hebben in het begin moeten zoeken naar een manier om ons te settelen in het systeem van politiek bedrijven. Aansluiting vinden heeft wel even geduurd.”

Zeker, een klein deel van de achterban van Leefbaar Rotterdam begon aanvankelijk te morren. “Moesten we dit nou wel willen, als partij? Maar daar had ik steevast een simpel antwoord op”, zegt Simons. “Wilde men dan liever dat we met GroenLinks in zee zouden gaan? Nou, dan was het steeds snel gedaan.”

‘Polarisatie leeft vooral in de hoofden van politici’

Zo verdween de angel uit de kritiek op een opvallende keuze. “Toen we begonnen te overleggen heb ik onze plannen meteen aan een onlinegroep van 150 contacten voorgelegd”, zegt Achbar. Hij rekende op vragen en kritiek. “Maar er kwamen nauwelijks negatieve reacties. ‘Wat goed dat Denk nu beleid gaat maken’, schreven veel mensen. Blijkbaar is er in Rotterdam behoefte aan verbinding, niet aan polarisering. Polarisatie leeft blijkbaar vooral in de hoofden van politici zelf.”

Lees ook:

Het kan wel even duren voordat er overal een nieuw college zit

Nu de verkiezingen voorbij zijn, kunnen de onderhandelingen over nieuwe colleges beginnen. In sommige gemeenten zal de formatie dankzij de politieke versplintering lang duren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden