Vuurwerk

Roep om vuurwerkverbod zwelt aan, ook binnen de VVD

Een door vuurwerk vernield bushokje. Tijdens de jaarwisseling is op z'n minst voor 15 miljoen euro schade aangericht aan huizen en auto's.  Beeld ANP
Een door vuurwerk vernield bushokje. Tijdens de jaarwisseling is op z'n minst voor 15 miljoen euro schade aangericht aan huizen en auto's.Beeld ANP

Steeds meer mensen zijn voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk. Ook steeds meer prominente VVD’ers pleiten voor een vuurwerkverbod.

Sybilla Claus

De Haagse waarnemend burgemeester, Johan Remkes, heeft zich aangesloten bij de groeiende groep prominente VVD’ers die zich uitspreken tegen vuurwerk. Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten worden verboden, zei hij zondag in het tv-programma ‘Buitenhof’. De Onderzoeksraad voor Veiligheid had daar eerder ook al voor gepleit.

Voor tegenstanders van consumentenvuurwerk zijn kritische geluiden vanuit de VVD een opsteker, omdat die partij tot nu toe niets voor een verbod op alle vuurpijlen voelt. De VVD staat daarin steeds meer alleen. D66 wil nu ook af van knallen en pijlen. Het CDA is vorig najaar opgeschoven en wil vuurpijlen deels verbieden, zij het alleen de zwaarste categorie. De ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SGP wilden dat al langer.

Remkes adviseert het ministerie van justitie en veiligheid met burgemeesters, politie en brandweer te overleggen over een verbod. Hij pleit voor een Europese aanpak van vuurwerk, omdat veel illegaal vuurwerk uit het buitenland komt.

Volstrekt uit de hand laten lopen

Een andere prominente VVD’er, de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, ging vrijdag nog een stap verder dan Remkes. Hij wil dat zijn partij meewerkt aan een volledig verbod op consumentenvuurwerk. Van Zanen zei op Radio 1: “Ik betreur het zeer, maar we hebben het volstrekt uit de hand laten lopen”. Van Zanen sluit met zijn pleidooi aan bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren, die werken aan een wet tegen consumentenvuurwerk. Zo’n wet valt in goede aarde bij de ongeveer 350.000 Nederlanders die tot gisteravond een onlinepetitie tegen vuurwerk hadden getekend. Vooral de afgelopen dagen loopt het storm, met soms wel vijfduizend inzendingen per uur, aldus de organisatie van ‘Vuurwerkverbod’.

Bij een andere petitie tegen vuurwerk, het Nationaal Vuurwerkmanifest, heeft zich behalve individuele traumachirurgen nu ook de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie aangesloten. Datzelfde deden het BovenIJ-ziekenhuis, de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (28 regionale ziekenhuizen), de Stichting Aap en de Dierenbescherming. Ook blindenorganisaties en verzekeraar Achmea staan op de lijst.

“We zien echt een omslag in het denken, ook door de brand in Arnhem die twee mensen het leven kostte”, zegt woordvoerster Maaike van Zuilen. “Ook hulpverleners doen nu hun mond open.” Het totale aantal slachtoffers steeg dit jaar met 7 procent vergeleken met de vorige jaarwisseling.

Aantal slachtoffers

Die hulpverleners zagen op 31 december en 1 januari in totaal 385 vuurwerkslachtoffers op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Zo’n 900 slachtoffers met lichtere verwondingen werden bij een huisartsenpost geholpen, maakte VeiligheidNL bekend na onderzoek. Het totale aantal slachtoffers is met 7 procent gestegen vergeleken met de vorige jaarwisseling. “Het is verontrustend dat de maatregelen dus niet hebben geleid tot daling”, concludeert VeiligheidNL.

Zoals altijd raakten meer mannen (79 procent) dan vrouwen gewond. Ongeveer de helft betrof het jongens onder de 20. In totaal werd 81 procent van de letsels veroorzaakt door legaal vuurwerk, en 55 procent door siervuurwerk. De helft van de slachtoffers was omstander. Zowel op de huisartsenpost als bij de spoedeisende hulp ging het vooral om brandwonden (39 procent) en oogletsel (27 procent). Bij 3 procent van eerste hulpbezoekers moesten een of meerdere (delen van) vingers of ledematen worden geamputeerd. Het onderzoek is gedaan met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, InEen (organisaties voor eerstelijnszorg, waaronder huisartsenposten) en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

Sinds medio december hebben plastisch chirurgen van tien handen drie of meer vingers moeten amputeren door vuurwerkschade. Dat heeft Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie geteld. In totaal behandelden de chirurgen vijftig mensen. Daarvan is 60 procent het gevolg van illegaal vuurwerk. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar waarschuwt speciaal voor de Cobra 6: “Het letsel is vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden.” Zij heeft ook de indruk dat de Cobra 6 meer wordt afgestoken dan enkele jaren terug.

Van de Kar: “Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk en wordt alles uit de kast gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk te mogen blijven afsteken.”

Lees ook:

‘Wat ik heb meegemaakt is onacceptabel’

PolitieagentMark Achterbergh-Copier stuurde na nieuwjaarsnacht een noodkreet, ook bedoeld voor zijn eigen partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden