Coronamaatregelen

Roep om versoepeling van bezoekverbod verpleeghuizen: ‘Mensen gaan kapot aan deze situatie’

Oud-huisarts Koning (83) is heel verdrietig nu hij zijn demente vrouw niet meer kan verzorgen in het verpleeghuis in Hendrik Ido Ambacht. Voorheen was hij daar dagelijks om haar uit bed te helpen en met haar te eten. Nu mag hij niet meer komen en kijkt hij iedere dag naar haar door zijn verrekijker. Ze kennen elkaar sinds 1956 en zijn bijna 58 jaar getrouwd, ze zijn nooit van elkaar gescheiden geweest. Koning verwoordt wat velen meemaken.  Beeld Werry Crone
Oud-huisarts Koning (83) is heel verdrietig nu hij zijn demente vrouw niet meer kan verzorgen in het verpleeghuis in Hendrik Ido Ambacht. Voorheen was hij daar dagelijks om haar uit bed te helpen en met haar te eten. Nu mag hij niet meer komen en kijkt hij iedere dag naar haar door zijn verrekijker. Ze kennen elkaar sinds 1956 en zijn bijna 58 jaar getrouwd, ze zijn nooit van elkaar gescheiden geweest. Koning verwoordt wat velen meemaken.Beeld Werry Crone

Moeten bewoners van verpleeghuizen langer leven in eenzaamheid, of mogelijk korter met bezoek en aandacht én een risico op corona?

Hans Marijnissen

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) komt steeds meer onder druk te staan om het algemeen bezoekverbod in verpleeghuizen te versoepelen, nu de beperkende maatregelen met zeker een maand zijn verlengd. Volgens de landelijke koepel van cliëntenraden (LOC) klinkt onder zijn leden de vraag steeds luider wat erger is: een paar maanden langer leven in volstrekte eenzaamheid of mogelijk korter door een risico op corona?

Sinds verpleeghuizen louter zijn bestemd voor mensen met een ernstige problematiek, leven bewoners in zo’n instelling gemiddeld niet langer dan zes tot negen maanden. Het LOC had aanvankelijk begrip voor het bezoekverbod gedurende de eerste twee weken van de coronacrisis, maar vraagt zich af of de kwaliteit van leven door de verlenging van deze maatregel niet te zeer onder druk komt te staan.

“Wij denken dat de weegschaal tussen veiligheid en menselijkheid de verkeerde kant is opgeslagen”, zegt coördinator Marthijn Laterveer van het LOC. “De kwaliteit van leven komt door de maatregel te zeer onder druk te staan.” Hij heeft daarom namens het LOC de minister in een brandbrief gevraagd creatiever om te gaan met het bezoekverbod. “De consequenties zijn verstrekkend, en je kunt je afvragen of de regeling overal zo rigide moet worden toegepast. Op Terschelling is bijvoorbeeld helemaal geen corona, en in veel instellingen is het gebouw zo ingericht dat beperkt bezoek in isolatie heel goed mogelijk is. Waarom geen maatwerk?”

Schrijnende situaties

Een algeheel bezoekverbod in verpleeghuizen moet kwetsbare ouderen beschermen tegen het oprukkende coronavirus. Aanleiding was de snelle verspreiding van het coronavirus en de grote moeilijkheden die zorgorganisaties in met name het zuiden van het land daardoor ondervonden. “Maar we zijn nu een aantal weken verder”, zegt Laterveer. De afgelopen weken hebben veel cliëntenraden het LOC schrijnende situaties gemeld. “Partners die soms al 60 jaar met elkaar getrouwd zijn mogen elkaar niet zien. Zij gaan helemaal kapot aan de situatie. Kinderen merken dat hun ouder veel onrustiger is dan normaal en mogen daar niks aan doen. Zeker bij mensen met dementie werkt beeldbellen lang niet altijd. Alleen de warme nabijheid van een naaste helpt hen.”

Daarom doen de cliëntenraden een beroep op het kabinet om meer maatwerk mogelijk te maken en het generieke bezoekverbod te versoepelen. En in plaats daarvan moeten bestuurders, cliëntenraden en de personeelsvertegenwoordiging samen kunnen beslissen over een bezoekregeling per huis en zelfs per situatie. “Zij kunnen heel goed een integrale afweging maken tussen veiligheid van bewoners en medewerkers enerzijds en een menswaardig leven voor bewoners en naasten anderzijds. Daarmee blijft het mogelijk een bezoekverbod te houden waar dat echt niet anders kan, maar vooral ook een versoepeling waar dat mogelijk is”, aldus Laterveer.

Lees ook:

Als bezoek voor verpleeghuisbewoners wegvalt, brokkelt hun identiteit af

Het lijkt er sterk op dat verpleeghuisbewoners eerder maanden dan weken geen bezoek mogen ontvangen. ‘Bezoek helpt om je volwaardig te voelen, zegt ouderenpsycholoog Sarah Blom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden