Coronacrisis

Roep om hulp uit Antillen mondt uit in een conflict

De stranden bij Willemstad zijn nagenoeg leeg. Ook op Curaçao gelden maatregelen tegen het coronavirus, zo mogen Curaçaoënaars alleen de straat op om de supermarkt of bank te bezoeken.  Beeld ANP
De stranden bij Willemstad zijn nagenoeg leeg. Ook op Curaçao gelden maatregelen tegen het coronavirus, zo mogen Curaçaoënaars alleen de straat op om de supermarkt of bank te bezoeken.Beeld ANP

Moeten de Caribische eilanden geld lenen om de klappen van de coronacrisis op te vangen, of hebben ze recht op een gift van Nederland? De kwestie mondt uit in een conflict.

Bart Zuidervaart

De Nederlandse regering moet Curaçao geld lenen om de economische pijn op het eiland, als gevolg van de coronacrisis, te verzachten. Dit adviseert het College financieel toezicht (Cft), de financiële toezichthouder voor het Caribische deel van het koninkrijk.

Het Cft stelt voor dat Curaçao een lening van ongeveer 90 miljoen euro krijgt, waarmee de komende weken onder andere salarissen kunnen worden doorbetaald. Van een gift kan volgens de toezichthouder geen sprake zijn.

Dit advies heeft kwaad bloed gezet in de West. Curaçao zegt ongeveer 400 miljoen euro nodig te hebben, Aruba zelfs 600 miljoen. De eilanden vinden het onredelijk dat ze het volledige bedrag moeten terugbetalen, gezien hun financieel benarde situatie.

Toerisme stilgevallen

De coronacrisis heeft het toerisme op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten geheel tot stilstand gebracht. De eilandbesturen gaan ervan uit dat in ieder geval de komende drie maanden geen commercieel vliegverkeer mogelijk is. De economische en maatschappelijke gevolgen voor de eilanden, die kampen met hoge werkloosheid en armoede, zijn enorm.

De Rijksministerraad vergadert morgen over de problemen op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Er is grote kans dat het advies van het Cft dan wordt overgenomen. Opmerkelijk is dat de Caribische leden van deze toezichthouder zich gisteravond (Nederlandse tijd) hebben gedistantieerd van het voorstel van de Cft. Zij verwijten de voorzitter van het college, CDA’er Raymond Gradus, dat hij op eigen houtje heeft gehandeld.

In een uitgelekte brief aan Gradus schrijven de drie collegeleden uit Aruba, Sint-Maarten en Curaçao dat het advies van het Cft onvoldoende rekening houdt met ‘de ernst van de situatie in de Caribische landen’. Volgens de eilanden gaat Gradus voorbij ‘aan de solidariteitsgedachte van het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden’.

Vrees voor sociale onrust

Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao zei woensdag tegen Trouw dat hij vreest voor sociale onrust op het eiland, mochten mensen geen salaris in april krijgen uitbetaald. “Dat moeten we voorkomen. Er moet snel noodhulp komen.” Curaçao, Sint-Maarten en Aruba hebben Nederland om geld gevraagd met een beroep op artikel 36 van het Statuut. Daarin staat dat de landen binnen het koninkrijk ‘elkander hulp en bijstand’ verlenen in tijden van crisis.

Deze woensdag is er eerst nog een videovergadering tussen minister Raymond Knops (koninkrijksrelaties) en de premiers van de drie eilanden, ter voorbereiding op de Rijksministerraad van morgen.

Lees ook:

Het wegblijven van toeristen stort Curaçao in een diepe crisis

Ook aan de andere kant van het koninkrijk slaat de coronacrisis ongenadig hard toe. Het toerisme is geheel stilgevallen, een ramp voor de Caribische eilanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden