Nieuws Lachgas

Rode Kruis gaat festivalgangers tips geven over lachgasgebruik

Verkopers en klanten van het bedrijf Ufogas. Medewerkers rijden op een bakfiets naar de diverse verkooppunten in het centrum van de stad om hun lachgas aan de man te brengen. Beeld ANP

Het Rode Kruis gaat festivalgangers tips geven over het gebruik van lachgas en andere drugs. De organisatie ziet dat steeds meer mensen lachgas gebruiken en wil daarom de risico’s van het middel zoveel mogelijk beperken. Hulpverleners willen daarmee voorkomen dat feestvierders op de EHBO-post belanden.

Om zo min mogelijk risico te lopen is het belangrijk om lachgas zittend te inhaleren. Daarnaast is het belangrijk om het gas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit in te ademen, omdat dit kan leiden tot bevroren longen of lippen. 

EHBO-instructeur van het Rode Kruis Lars van Driel waarschuwt verder voor de combinatie van lachgas en alcohol. “Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort.”

“Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken”, zegt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. “Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico’s te verkleinen.” Heuving zegt dat lachgas makkelijk verkrijgbaar is en dat de gevaren beperkt lijken, terwijl deze wel degelijk bestaan. Alle tips en risico’s van lachgas zijn te vinden op de site van het Rode Kruis. Ook worden ze verspreid via sociale media.

Sinds lachgas overal in de verkoop is gekomen, ook voor minderjarigen, is de populariteit er van enorm gegroeid. De helft van de jongeren zou lachgas al eens hebben gebruikt, volgens het Trimbosinstituut: het is goedkoop en overal beschikbaar. Zowel autochtone als allochtone jongeren gebruiken lachgas en zelfs twaalf- tot veertienjarigen experimenteren ermee.

Verbod

Een toenemende lijst gemeenten neemt juist maatregelen tegen de drug. Winschoten, Culemborg, Gorinchem, Veldhoven, Oosterhout en Haarlem willen het gebruik ervan aan banden leggen. Ook Enschede sloot zich onlangs zich op verzoek van de lokale politie aan bij de gemeenten die lachgas willen verbieden en komt na het zomer­reces met een voorstel. Omdat de Geneesmiddelenwet geen optie biedt voor een verbod, komt het scenario in zicht waarbij lachgas wordt bijgeschreven op de drugslijst van de Opiumwet. Deze maand pleitte de CDA-fractie in de Tweede Kamer voor een landelijk verbod van recreatief lachgas­gebruik. Kamerlid Anne Kuik: “De negatieve gevolgen van het grootschalige gebruik van de partydrug worden steeds vaker zichtbaar in de samenleving”.

Lees ook: 

Lachgas lijkt hard op weg naar de verboden drugslijst

Haarlem sluit aan in de groeiende rij gemeenten die lachgas verbieden. Venten en leveren van cilinders en ballonnen bij evenementenlocaties is er nu verboden. Ondertussen onderzoekt het ministerie of het populaire gas op de drugslijst kan komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden