Op luchthaven Schiphol is het rustiger dan normaal. Meerdere luchtvaartmaatschappijen schrapten vluchten in verband met het coronavirus Covid-19. Op de beurs keldert de koers van KLM.

UpdateCoronavirus in Nederland

RIVM stopt tijdelijk met bevolkingsonderzoeken kanker, AEX keldert, pensioenfonds ABP diep in het rood

Op luchthaven Schiphol is het rustiger dan normaal. Meerdere luchtvaartmaatschappijen schrapten vluchten in verband met het coronavirus Covid-19. Op de beurs keldert de koers van KLM.Beeld ANP

De scholen zijn dicht, café's en restaurants zijn gesloten, en de aandelenbeurzen staan diep in het rood. Lees hier het laatste coronanieuws uit Nederland in ons liveblog.

Redactie Trouw

KLM houdt 747 aan de grond

Luchtvaartmaatschappij KLM houdt vanwege de impact van het nieuwe coronavirus alle vliegtuigen van het type Boeing 747 per direct aan de grond. Bij zusterbedrijf Air France vliegen de superjumbo’s van vliegtuigmaker Airbus, de A380, niet meer. De maatregelen zijn nodig om de financiële impact van het virus te verzachten. De grote kisten zijn doorgaans duur in gebruik.

Moederbedrijf Air France-KLM rekent in de komende maanden op een capaciteit die 70 tot 90 procent lager ligt dan normaal. Het bedrijf heeft een aantal aanvullende maatregelen genomen die dit jaar tot 200 miljoen euro aan besparingen moeten opleveren. In eerste instantie heeft een herziening van het investeringsplan er voor gezorgd dat tot 350 miljoen euro kan worden bespaard. De kostenbesparingen en andere maatregelen plus de mindere uitgaven voor onder meer brandstof, compenseren volgens het bedrijf circa de helft van de omzetdaling.

Air France en KLM overleggen met hun ondernemingsraden over te nemen maatregelen. Afgelopen week sloot het concern al een doorlopende kredietfaciliteit af voor een totaalbedrag van 1,1 miljard euro. In totaal heeft de onderneming de beschikking over ruim 6 miljard euro aan geldmiddelen.

KLM ziet zich door de coronaproblemen genoodzaakt veel van zijn vluchten te annuleren. Verder wordt momenteel met vakbonden gesproken over het uitstellen van de uitbetaling van de winstdeling over vorig jaar. Ook worden tot 2000 banen geschrapt en wordt voor KLM-medewerkers werktijdverkorting aangevraagd.

In een interne videoboodschap laat Air France-KLM-baas Ben Smith weten zijn salaris met een kwart te verlagen. Hij heeft onder meer Frankrijk en Nederland om steun gevraagd.

Rode Kruis start hulplijn

Het Rode Kruis start vandaag met een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Vanaf 09.00 kunnen mensen die hulp nodig hebben bellen naar het nummer 070-4455888. Het Rode Kruis geeft aan dat vooral ouderen en zieken mensen die gedwongen thuis moeten blijven, behoefte hebben aan iemand die boodschappen doet en helpt met het verzorgen van een maaltijd.

“We bieden een luisterend oor, geven advies en kijken samen of mensen praktische problemen kunnen oplossen met hun eigen sociale netwerk. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kijken we of wij met onze getrainde vrijwilligers of ons burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help kunnen bijdragen, of wellicht moeten doorverwijzen naar andere hulpverleningsinstanties”, aldus het Rode Kruis.

PostNL blijft post en pakketten bezorgen

PostNL blijft doorgaan met de bezorging van post en pakketten aan huis. Volgens het postbedrijf draagt dit bij aan het in stand houden van het maatschappelijke verkeer.

Wel voert het bedrijf een aantal maatregelen door. Zo hoeven consumenten tot nader order niet meer op een handscanner te tekenen voor ontvangt van een pakket of aangetekende verzending. De bezorger zal dat namens de ontvanger doen door de laatste drie tekens van het nummer van paspoort of rijbewijs te noteren na ontvangst. Ook werkt het postbedrijf aan een verruiming van de dagelijkse bezorgtijd. Dat vergemakkelijkt voor postbezorgers de opvang van jonge kinderen thuis, aldus PostNL.

Zaandams ziekenhuis plaatst tent voor ingang spoedzorg

Het Zaans Medisch Centrum heeft voor de ingang van de spoedzorg een tent gezet waarin patiënten die zich melden bij de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis eerst worden beoordeeld op verdenking van corona. Ingeschat wordt of iemand mogelijk besmet is met het virus. Na de beoordeling is er een aparte route het ziekenhuis in voor patiënten zonder en patiënten met verdenking.

Eind vorige week werd bij een medewerker het virus vastgesteld. Het gaat om een leidinggevende die niet in direct contact met patiënten is geweest. Eerder al bleek een patiënt positief te hebben getest.

Werkgevers en bonden willen corona-fonds voor flexwerkers

Werkgevers en vakbonden roepen het kabinet op een noodfonds in te stellen voor flexwerkers die door de coronacrisis in de problemen komen. Ook moet de regeling voor werktijdverkorting voor meer bedrijven gaan gelden en sneller tot compensatie leiden.

Daarvoor pleit de Stichting voor de Arbeid, waarin de grootste werkgevers- en vakorganisaties zijn verenigd. De stichting wil “samen met het kabinet maatregelen nemen voor het behoud van werk, inkomen en ondernemerschap.” Daarover is zij al met het kabinet in gesprek.

De stichting waardeert het dat het kabinet werktijdverkorting mogelijk maakt. Dankzij die regeling kunnen bedrijven die minder te doen hebben hun mensen korter laten werken. De werknemers krijgen voor de uren die zij minder werken een uitkering.

Maar werktijdverkorting biedt geen uitkomst voor mensen met een tijdelijk of flexibel contract. Voor die groep moet volgens de stichting dan ook een noodfonds worden opgetuigd dat doorbetaalt zolang werkgevers en opdrachtgevers als gevolg van de coronacrisis minder of geen werk hebben.

Kamer schrapt meeste debatten vanwege coronavirus

Ook de Tweede Kamer neemt de komende weken maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meeste debatten en andere soorten overleg gaan voorlopig niet door. Alleen noodzakelijke dingen, zoals debatten over het coronavirus, gaan wel door. Dat meldt Kamervoorzitter Khadija Arib.

De fractievoorzitters en het bestuur van de Tweede Kamer bespraken de kwestie zondagavond per telefoon. De maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april, net als de maatregelen die het kabinet eerder zondag afkondigde voor de rest van Nederland.

Waar mogelijk worden zaken digitaal afgehandeld. Kamerleden kunnen wel schriftelijke vragen indienen. In principe wordt er de komende weken ook niet gestemd. Mocht een debat toch om een stemming vragen, zullen maximaal twee leden per fractie aanwezig zijn, die namens hun partijgenoten stemmen.

Het wekelijkse mondelinge vragenuur komt te vervallen. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd of er wetten zijn die wel snel behandeld moeten worden. Aan de hand daarvan zal het bestuur kijken of hierover de komende tijd toch gedebatteerd zou worden.

Woensdag 18 maart wordt de Kamer nog wel bijgepraat door deskundigen over het nieuwe virus. Kamermedewerkers worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Het thuiswerkprogramma Citrix, dat begin dit jaar met grote problemen kampte, is volledig hersteld. Medewerkers die niet thuis kunnen werken, krijgen betaald verlof.

Lees hier welke maatregelen er precies genomen worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden