Coronapiek

RIVM: Na feestgolf dreigen veel IC-opnames

RIVM-hoofd Aura Timen in de Tweede Kamer tijdens een technische briefing over het coronavirus.  Beeld ANP
RIVM-hoofd Aura Timen in de Tweede Kamer tijdens een technische briefing over het coronavirus.Beeld ANP

De huidige piek van besmettingen zorgt voor de hoogste ‘R’ ooit. Vooral jongeren raken besmet, maar als zij het doorgeven aan oudere mensen dan dreigt ook drukte in de ziekenhuizen.

Jongeren, blijf uit de buurt van kwetsbare mensen en ouderen. Die boodschap herhaalde RIVM-hoofd Aura Timen dinsdag in een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Als positief geteste jongeren zichzelf isoleren is er een kans dat het coronavirus zich niet al te veel verspreidt onder de oudere mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of die vaccinatie hebben afgeslagen. En dat heeft weer invloed op de toename van opnames in de ziekenhuizen.

Het RIVM verwacht door de feestgolf de komende periode ten minste 150 nieuwe coronapatiënten op de intensive care (ic). Maar in een negatief scenario kunnen dat er ook 600 worden. En dat in een periode dat ziekenhuizen proberen om uitgestelde zorg in te halen en hun personeel wat rust te geven.

Ongekende cijfers

In de Tweede Kamer presenteerde Timen de coronacijfers van afgelopen week. Daarin kwamen getallen voorbij die Nederland de afgelopen anderhalf jaar nog nooit heeft gezien. Zo lag de ‘R', het reproductiecijfer, op 2,17. Dat wil zeggen dat 100 besmette personen 217 anderen infecteren, en zij weer 471, et cetera.

In totaal lieten 370.997 mensen zich testen bij de GGD, waarvan 13,4 procent een positieve testuitslag kreeg. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar raakten besmet. Eén op de vier jongeren (18-24) die zich lieten testen, was ook daadwerkelijk positief. Ook in omringende leeftijdsgroepen zijn veel besmettingen.

Vooral in de horeca

Die infecties liepen jongeren vooral in de horeca op, stelde het RIVM vast op basis van meldingen van de GGD. Het instituut heeft ten minste 137 grote clusters van besmettingen in beeld. Sommige clusters bestaan uit honderden infecties na een uitgaansavond of een feest van een studentenvereniging.

Uit de weekcijfers bleek ook dat de GGD’en op hun tenen lopen. Bij slechts een kwart van de besmettingen achterhaalde de GGD de bron. Hierdoor verdwijnt het zicht op het virus snel.

Lees ook:

Vaccinatietempo legt het af tegen deltavariant die de ruimte kreeg

Na een explosie van nieuwe coronameldingen dit weekend is het de vraag of de doorgevoerde beperkingen voldoende zijn om deze golf te keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden