Coronamaatregelen

RIVM: ‘Mondkapjes bij drukte niet langer nodig’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij drukte zou wat het RIVM betreft niemand meer een mondkapje op hoeven te doen. Ook het advies om uit voorzorg in quarantaine te gaan als iemand in contact is geweest met iemand die besmet is met corona, kan worden geschrapt.

ANP

Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan het kabinet.

Het advies om bij een coronabesmetting in isolatie te blijven, moet wel overeind blijven. Gezien de “dalende, maar toch nog hoge aantallen besmettingen” vindt het RIVM het te vroeg om deze maatregel af te schaffen.

Het quarantaineadvies draagt weinig bij aan de bestrijding van de overdracht van het coronavirus, maar heeft wel grote maatschappelijke gevolgen, beargumenteert het RIVM.

Wel moeten duidelijke gedragsadviezen worden gegeven als mensen contact hebben gehad met iemand die met corona is besmet. Zij moeten extra alert zijn op klachten, bij klachten testen en tien dagen lang contact met kwetsbare mensen vermijden, schrijft het RIVM aan het kabinet.

“Nu de nadruk steeds meer ligt op eigen verantwoordelijkheid, is dit ook de boodschap die gegeven kan worden wat betreft het dragen van een mondneusmasker”, schrijft het RIVM. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen bijvoorbeeld uit zelfbescherming een mondkapje opzetten bij contacten met anderen. Zorgpersoneel doet er ook nog goed aan in contact met kwetsbaren een mondmasker op te zetten.

Zorgminister Ernst Kuipers had het RIVM om advies gevraagd over de nu nog geldende coronamaatregelen. Dat advies is donderdag naar de Kamer gestuurd.

Lees ook:
Ministerie probeerde meerdere keren de inhoud van OMT-adviezen te wijzigen

Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport heeft meerdere keren gevraagd om een advies van het Outbreak Management Team (OMT) inhoudelijk te wijzigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden