Vliegverkeer

RIVM gaat meekijken bij de invoering van coronaregels bij vliegmaatschappijen

Veilig het vliegtuig in, minister De Jonge weet nog niet hoe dat het beste kan. Beeld ANP
Veilig het vliegtuig in, minister De Jonge weet nog niet hoe dat het beste kan.Beeld ANP

Minister De Jonge van volksgezondheid kan nog niet zeggen hoe besmettingen in het vliegtuig kunnen worden voorkomen. Hij wil dat het RIVM meekijkt bij het invoeren van nieuwe regels.

Jeannine Julen

Nu reizen naar het buitenland weer tot de zomervakantiemogelijkheden horen, rijst in de Tweede Kamer de vraag hoe besmettingen in het vliegtuig te voorkomen. Een duidelijk antwoord heeft minister Hugo de Jonge van volksgezondheid nog niet. Wel roept hij de hulp in van het RIVM om vliegtuigmaatschappijen enigszins te ondersteunen bij het invoeren van veiligheidsregels.

Momenteel geldt voor treinen dat maar veertig procent van de stoelen benut mag worden. Maar van die restrictie zijn vliegtuigen straks gevrijwaard. Opvallend, vindt de Kamer. Nog opvallender: de wetenschappelijk adviseurs van het kabinet in het Outbreak Management Team zijn niet geraadpleegd bij de totstandkoming van dit kabinetsbesluit. Dat liet OMT-voorzitter Jaap van Dissel donderdag weten.

Volgens Van Dissel is het loslaten van de anderhalvemeterregel in het vliegtuig niet zonder risico. “Dit is typisch iets waar je zorgvuldig naar moet kijken”, zei Van Dissel. Er zijn volgens de RIVM-directeur ‘allerlei factoren aan verbonden’. “Het is een complex punt.”

Die onduidelijkheid maakt dat GroenLinks-leider Jesse Klaver wil weten hoe het kabinet tot zijn besluit is gekomen. Minister De Jonge heeft beloofd daarover een brief naar de Kamer te sturen. Donderdag stipte hij al wel aan dat de luchtvaartbranche mede op basis van informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) heeft besloten weer te gaan vliegen. Mits luchtvaartmaatschappijen zich houden aan de regels opgesteld door de International Civil Aviation Organization, de internationale burgerluchtvaartorganisatie.

Maar, ziet De Jonge ook, de luchtvaartbranche is niet de snelste wat nieuwe regels betreft. Dus roept hij de expertise van het RIVM in om ‘mee te kijken’ bij de invoering.

Lees ook:

Over veiligheid in vliegtuigen kan Van Dissel nog niets zeggen

Regels die voor de trein gelden, gelden niet in het vliegtuig. Hoe zit dat?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden