Hoorzitting

RIVM: de scholen kunnen gewoon open

Jaap van Dissel (RIVM) komt aan op het ministerie van veiligheid en justitie voor het overleg met de meest betrokken ministers hoe de hernieuwde opmars van het coronavirus kan worden gestopt.  Beeld ANP
Jaap van Dissel (RIVM) komt aan op het ministerie van veiligheid en justitie voor het overleg met de meest betrokken ministers hoe de hernieuwde opmars van het coronavirus kan worden gestopt.Beeld ANP

Uitstel van openen scholen brengt te veel nadelen met zich mee, zegt het RIVM

Marco Visser

Het RIVM ziet in de nieuwe besmettingscijfers geen reden om opening van de scholen uit te stellen. Eerder sprak het RIVM zich al uit tegen sluiting van scholen, waarna het kabinet onder druk van de samenleving en artsen alsnog besloot kinderen naar huis te sturen. “We hebben geen signaal ontvangen dat we van standpunt moeten veranderen”, zei Jaap van Dissel dinsdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij verwees naar landen waar scholen niet zijn gesloten of eerder opengingen, zonder dat dit tot besmettingshaarden leidde.

Goede ventilatie is belangrijk

Wel benadrukte Van Dissel het belang van goede ventilatie. Recirculatie is daarbij af te raden. Bij recirculatie komt er geen verse lucht het klaslokaal binnen, maar wordt het alleen verkoeld of verwarmd. Van Dissel verwees ook naar het bouwbesluit waar scholen aan moeten voldoen. Nu is er een bouwbesluit voor oude en nieuwe schoolgebouwen, zegt Atze Boerstra, directeur van BBA binnenmilieu. “Beide hebben andere eisen voor luchtverversing.”

In nieuwe schoolgebouwen is de norm 8,5 liter verse lucht per seconde per persoon. “Dat is veel ruimer dan voor bijvoorbeeld winkels of vergaderruimtes. 8,5 liter is ruim als je het vergelijkt met het buitenland. Maar dat is nieuwbouw. Kijk je naar bestaande bouw (van voor 2012, red.), dan is de bouwbesluiteis 3,44 liter per persoon. Dus eigenlijk zegt het RIVM dat in bestaande oudere gebouwen een ander veiligheidsniveau oké is dan in nieuwbouw.”

“Als ze bij bestaande bouw zeggen: 3,44 is genoeg, waar baseren zij zich dan op?”, vraagt Boerstra zich af. “De gezondheidsraad heeft in de jaren 80 een rapport geschreven over hoeveel je in gebouwen moet ventileren. Maar er is toen vooral gekeken naar voorkomen van geuroverlast. Die ventilatie-eisen zijn dus niet gebaseerd op voorkomen van infectierisico’s. Ik stel voor dat we hier met zijn allen nog eens goed naar kijken, met name naar de eisen voor bestaande scholen, maar dan met een coronabril op.”

Tijdens de hoorzitting kreeg Van Dissel vragen over mondkapjes op scholen. De RIVM-directeur verwees naar onderzoek dat de geringe werking van mondkapjes aantoont. Over het algemeen vindt hij het sowieso beter om eerst naar andere, minder ingrijpende maatregelen te kijken die effectiever zijn om de besmettingen terug te dringen dan een mondkapjesplicht.

Lees ook:

De school moet open, koste wat kost

Het recht op onderwijs weegt inmiddels zwaarder dan het beperken van gezondheidsrisico’s. Maar wordt de leraar ook beschermd?

Volgens onderzoek moeten scholen de lucht elke 4 minuten verversen, maar dat lukt amper

Volgens klimaatinstallateur Harry Vaatstra moet de lucht in een gezonde klas iedere acht minuten ververst worden; als je rekening houdt met aerosolen, mogelijk nog vaker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden