Coronavirus

RIVM: Acht doden afgelopen week, honderd extra besmettingen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het aantal Nederlanders dat is besmet met het coronavirus is afgelopen week gestegen met 534. Dat zijn er 102 meer dan een week eerder, toen 432 nieuwe coronagevallen werden gemeld. Die stijging, van bijna een kwart, is nog geen reden tot zorg.

Marco Visser

Dat is wel het geval als deze trend zich een paar weken voortzet. Het aantal van 534 besmettingen zegt niets over het werkelijke aantal besmettingen, omdat niet iedereen zich laat testen.

In tegenstelling tot tijdens de crisisfase zijn het nu niet de ouderen die ziek worden, maar de leeftijdsgroep tussen de twintig en veertig jaar. De gemiddelde leeftijd ligt volgens de Corona Locator Nederland, die de cijfers van het RIVM verwerkt, op ruim 39 jaar. In april lag de gemiddelde leeftijd nog boven de zestig jaar.

Verspreid door het land zijn een aantal kleine lokale uitbraken zichtbaar. Dan gaat het om clusters van drie of meer besmettingen. Meestal vindt het RIVM deze clusters binnen huishoudens en familie. Een stijging in besmettingen is onder meer te zien in Goes, waar sinds vrijdag 25 jongvolwassenen positief zijn getest.

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalde dinsdag van 118 naar 115. Het was de eerste afname na vier achtereenvolgende dagen van stijging. Afgelopen donderdag behandelden de ziekenhuizen 91 patiënten, het laagste aantal in de afgelopen maanden. Het aantal coronapatiënten op de intensive care zakte van 24 naar 21.

In Nederland en Europa mag het virus dan voortkabbelen, andere delen van de wereld zitten middenin de crisisfase. De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde dat een terugkeer naar het oude normaal in de nabije toekomst er echt niet inzit.

Lees ook:

Aantal besmettingen met coronavirus stijgt wereldwijd sneller dan ooit

De coronapandemie, die wereldwijd 13 miljoen geregistreerde besmettingen en meer dan 565.000 doden heeft veroorzaakt, breidt zich sinds begin juli sterk uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden