Goedemorgen

Rijke mensen blijken minder vervelend dan we dachten

Vip-avond op een beurs in de Rai. Beeld ANP
Vip-avond op een beurs in de Rai.Beeld ANP
Tobiah Palm

Rijke mensen zouden zich asocialer gedragen in het verkeer. Ze snijden andere bestuurders af, ontdekten Amerikaanse onderzoekers in 2012, en geven minder vaak voorrang aan een voetganger. In hun studie legden de onderzoekers een verband tussen hoger inkomen en onethisch gedrag. De kapitaalkrachtigen onder ons zouden ook meer vreemdgaan, minder geld aan goede doelen geven en vaker stelen.

De studie werd een megahit en kreeg in totaal 1270 citaties. Maar de resultaten kloppen niet, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, de Erasmus Universiteit in Rotterdam, New York University en de Boconni Universiteit in Milaan. Welgestelde mensen zijn toch iets minder vervelend dan we dachten.

De onderzoekers, die pleiten voor meer transparantie in de wetenschap, vroegen de originele auteurs om de resultaten van de experimenten. Belangrijke stukken bleken te ontbreken. Vervolgens werd de proef herhaald: een onderzoeksassistent ‘speelde’ voetganger en stak 394 keer de weg over in Berkeley, Californië. Bijna 45 procent van de auto’s stopte niet.

Fiat-bestuurders net zo asociaal als Ferrari-bezitters

Er was, zo zeggen de wetenschappers, geen verschil tussen het aantal dure auto’s en het aantal goedkope auto’s dat voorrang verleende. Ook was er geen onderscheid te maken in afsnijdgedrag: Fiat-bestuurders waren net zo asociaal als Ferrari-bezitters.

Ten slotte toont internationaal onderzoek aan dat rijke mensen juist een relatief groter deel van hun inkomen doneren aan goede doelen, en vaker vrijwilligerswerk doen. Volgens de onderzoekers betekent dat niet dat miljonairs per se aardiger zijn, maar dat ze in elk geval meer mogelijkheden hebben op dit gebied en daar dus gebruik van maken.

Lees ook:

In Lettele houden ze de mis deze winter in de keuken

Kerken verzinnen allerlei oplossingen om de hoge stookkosten te ontlopen. Monumentale, tochtige kerken blijven op zondag dicht, er worden vieringen geschrapt, gelovigen komen samen in een modern, geïsoleerd kerkgebouw, een kapel, of vergaderzaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden