InterviewWachttijden CBR

Rijbewijs gestolen? Heeft u even....

Anne Boreel en Lindsey Richters kunnen niet op campervakantie  wegens problemen met verlenging van een rijbewijs door het CBR Beeld Phil Nijhuis
Anne Boreel en Lindsey Richters kunnen niet op campervakantie wegens problemen met verlenging van een rijbewijs door het CBRBeeld Phil Nijhuis

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kampt met stapels achterstallig werk als het gaat om medische beoordelingen. Anne Boreel en Lindsey Richters moesten er hun campervakantie in Canada door afzeggen.

Jochem van Staalduine

Anne Boreel (30) ziet het nog voor zich. Bij het krieken van de dag de klapstoel buiten de camper zetten. De koffie doen pruttelen. En plaatsnemen, met uitzicht op de hoge bergen van de Rocky Mountains of het oneindige groen van een Canadees Nationaal Park. Na een druk jaar als beschermbewindvoerder – beheerder van andermans portemonnee – is ze wel toe aan negentien dagen helemaal niets. Gaan, rijden, de natuur in.

Maar de vakantie van Boreel gaat niet door. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft veertien tot negentien weken nodig om haar rijbewijs te vervangen, krijgt ze te horen, nadat een dief op Pinkpop met haar tas naar huis gaat. Boreel heeft een medische beoordeling nodig door haar epilepsie, en juist die afdeling van het CBR zucht en steunt al tijden onder de lading achterstallig werk. En Richters, die nog niet zo lang haar rijbewijs heeft, durft niet de hele reis de camper te besturen.

Boreel keek nog wel zo uit naar haar nieuwe roadtrip. De vorige reisvakantie was goed bevallen. Met Lindsey Richters (35) zoefde ze over de weg van New York naar Florida, nog geen jaar nadat de vriendinnen elkaar hebben leren kennen. Samen op een vierbaansweg door Georgia, dat schept een band. Alleen mag er van Boreel wel iets meer natuur op het programma.

De wildernis in

Vandaar dat het oog van Boreel en Richters voor een tweede reis op Canada valt. Met potlood stippelen ze een route uit: twee nachten Vancouver, daarna de wildernis in. Ze boeken de reis en huren een camper. Vanuit Alphen aan den Rijn taggen ze elkaar vanaf januari onder allerhande berichten op Facebook. Dit moeten we zien, daar moeten we heen.

Maar in juni gaat het mis. Na een concert van Mumford & Sons op Pinkpop wurmt Boreel zich door de massa naar haar tent. Haar medicatie en rijbewijs heeft ze veilig opgeborgen in haar beige schoudertas. Zo heeft ze het zich aangeleerd: ook al heeft ze sinds 2011 geen epilepsieaanval gehad, ze wil altijd weten waar haar medicijnen zijn. Maar bij de tent merkt ze dat de tas verdwenen is. In een flits van haar schouder gesneden, dat kan niet anders. Weg medicatie, maar ook: weg rijbewijs.

Het betekent dat Boreel een nieuw rijbewijs moet aanvragen. In haar omgeving waarschuwen mensen voor de traagheid van het CBR. Als dat maar goed gaat, denkt ze.

Maanden wachten

Ook op de site ziet ze berichten over vertragingen. Als ze eenmaal belt, krijgt ze een ‘vanille’ man aan de lijn, zoals ze dat bij Boreel op kantoor noemen: beleefd maar volstrekt onbehulpzaam. “Ik vind het heel vervelend, maar ik kan niets voor u doen”, zegt hij.

In plaats van een paar weken moet ze tot aan vijf maanden wachten, terwijl ze het zonder vertraging bij het CBR misschien wel net had gered. Een spoedprocedure is er niet, want vakantiegangers hebben bij het CBR geen prioriteit. Haar probleem is luxeleed, dat snapt Boreel wel. Zij en Richters kunnen een andere vakantie boeken. Maar het voelt wel zuur.

Een gesprek met haar verzekeraar verloopt net zo moeizaam. Een ontbrekend rijbewijs is geen geldige reden voor een geannuleerde vakantie, krijgt ze te horen. Vriendin Lindsey Richters krijgt haar geld wel direct terug; een ontbrekende medereiziger telt wel als geldige reden.

Maar het meest machteloos voelt Boreel zich als ze denkt aan januari volgend jaar. Dan verloopt haar gestolen rijbewijs en begint het hele circus opnieuw. Want denk maar niet dat ze met een vervangend rijbewijs ook meteen een verlenging kan krijgen. Het is, zoals vriendin Lindsey zegt, de puurste vorm van bezigheidstherapie.

Rijbewijs verlengen is een Hoofdpijndossier

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kampt al jaren met lange wachttijden. Het komt door een gebrek aan examinatoren, schreef Trouw in 2017. Een jaar later verlaagde het bestuursorgaan de toelatingseis voor examinatoren van MBO niveau 4 naar MBO niveau 3 en deed het een poging gepensioneerde instructeurs te laten terugkeren. In februari dit jaar stelde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) het CBR onder verscherpt toezicht vanwege uitblijvende resultaten. Ze zei toen bijna dagelijks brieven te krijgen van burgers die te lang moeten wachten op verlenging van hun rijbewijs.

In mei kwam het CBR met heuglijk nieuws: de wachttijden voor rijexamens langer dan de norm van zeven weken zijn weggewerkt. Dat is nog steeds zo, laat een woordvoerder weten. Wel blijven medische beoordelingen een hoofdpijndossier. Ouderen en jongeren die een vinkje van een arts nodig hebben, moeten tot twintig weken wachten. Problemen met een computersysteem en een tekort aan medici zijn de boosdoeners. Wat ook niet helpt, is dat dit jaar tot juni 60.000 man uit voorzorg extra vroeg verlenging van hun rijbewijs hebben aangevraagd.

Minister Van Nieuwenhuizen onderzoekt of het mogelijk is de rijbewijzen van 75-plussers zonder controle een jaar te verlengen.

Lees ook

Dank CBR, dat we maanden zonder rijbewijs zitten

Opinie: 75-jarige automobilisten moeten bij het CBR hun rijvaardigheid aantonen. Maar het CBR heeft het al jaren te druk. Door die wachtlijst zit haar man nu zonder rijbewijs, schrijft Helga van Muijen. En zij is van hem afhankelijk.

Minister wil rijbewijzen van wachtende 75-plussers met maximaal een jaar verlengen

Het kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden