Uitlevering

Ridouan T. vastgezet in Nederland

Zwaarbewapende agenten voor de ingang van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) Vught.Beeld ANP

De vermeende topcrimineel Ridouan T. is woensdagnacht van Dubai overgebracht naar Nederland. Hij is naar een penitentiaire instelling gebracht, Justitie heeft nog niet bekendgemaakt welke. 

De autoriteiten in Dubai hadden Nederland in de afgelopen dagen gevraagd om T. in Dubai op te komen halen. Daarop is woensdag een team van agenten naar het Midden-Oosten gevlogen om de verdachte met een gecharterd vliegtuig naar Nederland terug te brengen. Er waren ‘voldoende’ agenten bij betrokken, zegt de woordvoerder van het Landelijk Parket. 

De verwachting was dat Nederland al een uitleveringsverzoek had ingediend, maar dat was nog niet zo. Een woordvoerder van het OM zegt dat Nederland niet is overvallen door het verzoek vanuit Dubai. “Ook na de aanhouding zijn de intensieve contacten met politie en Justitie in Dubai gebleven.” 

Eerder al had het Openbaar Ministerie (OM) Ridouan T. op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Internationale samenwerking tussen de Nederlandse politie en het OM en de Dubai Police leidde maandag tot zijn aanhouding.

Na de arrestatie van de vermeende topcrimineel was het onduidelijk hoe of wanneer T. zou worden uitgeleverd. Marokkohad mogelijk ook een aanvraag tot zijn uitlevering kunnen indienen omdat T. daar betrokken zou zijn bij een vergismoord op de zoon van een opperrechter. “Over Marokko is veel gezegd en geschreven”, laat het OM weten, “maar dat probleem bestond voor ons helemaal niet”.

Ridouan T. op vrije voeten in Dubai.Beeld .

Advocaat Weski: T. is ‘rechteloos ontvoerd’

De advocaat van T., Inez Weski, zegt dat ze de verdediging van T. weer oppakt. Volgens haar is T. door de Nederlandse overheid ‘ontvoerd’. Hij is zonder enige vorm van rechterlijke toetsing uit Dubai opgehaald om hier te worden vastgezet, zegt de advocaat.

Eerder, toen T. nog niet was getraceerd, stopte Weski met de verdediging. Volgens haar was er geen sprake van een eerlijk proces tegen haar cliënt. De advocaat kondigt aan bezwaar te gaan maken tegen de gang van zaken rond de uitzetting van T. naar Nederland.

Grapperhaus: uitlevering was volledig volgens regels

Volgens minister Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid) is het overbrengen van T. volgens de regels gegaan. Hij herkent het beeld van een ontvoering "totaal niet” en zegt dat de overdracht “volledig in overeenstemming met de regels van de rechtstaat” is gebeurd.

Volgens Grapperhaus kon T. zo snel naar Nederland komen omdat Dubai verklaarde dat hij “niet op rechtsgeldige wijze” het land was binnengekomen. De autoriteiten in Dubai wilden daarom de zaak snel opgelost zien.

Dit zijn de beschuldigingen tegen T. 

T. is hoofdverdachte in het Marengo-proces. Hij wordt door justitie beschouwd als de opdrachtgever van een reeks liquidaties dan wel pogingen en voorbereidingen daartoe en het leidinggeven aan een criminele organisatie, gekenschetst als “een geoliede moordmachine”. De eerstvolgende voorbereidende zittingen van het omvangrijke onderzoek zijn op 27 en 28 februari, T. wordt dan ook verwacht.

‘Marengo’ draait om de volgende zaken, in chronologische volgorde:

De moord op Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen. Bakker werd in zijn auto, voor zijn huis doodgeschoten. Hij was medewerker van de spyshop in Nieuwegein, die in beeld was gekomen in het onderzoek 26Koper. Dit onderzoek, dat begon met de vondst van een grote partij wapens in Nieuwegein, is in sommige opzichten een voorloper van Marengo. Ook beschuldigt justitie T. van het voorbereiden van een aanslag met een bazooka op de spyshop.

De moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib werd onder vuur genomen terwijl zijn 7-jarige dochtertje bij hem in de auto zat. Het kind overleefde de aanslag. Erraghib zou in het criminele milieu over T. hebben gesproken.

De moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning toen hij werd doodgeschoten. Daarbij de voorbereiding, in de maanden mei en juni 2016, van onder andere de moord op Scekic.

De poging tot moord op Abdelkarim A. op 11 oktober 2016 in Utrecht. A. werd benaderd door een man met een automatisch wapen, maar wist te ontkomen. A. wilde of kon een oude schuld aan T. niet betalen.

De poging tot liquidatie, door een groepje mannen voorzien van automatische wapens, in de nacht van 4 op 5 december 2016 van de Amsterdamse crimineel Khalid B. in Rotterdam-Zuid. B. zou tot de entourage van Erraghib hebben behoord en zijn dood hebben willen wreken. Hij wist te ontkomen.

De moord op gewezen crimineel en misdaadblogger Martin Kok. Kok werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Enkele uren voor de liquidatie werd in Amsterdam een poging gedaan Kok door het hoofd te schieten. Eerder was al een poging ondernomen hem te doden met een bom onder zijn auto.

De moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi werd bij zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. De moord was een vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid H., die destijds ook aan de Faustdreef woonde. De moord op Changachi zou voormalig bendelid Nabil B. ertoe hebben aangezet kroongetuige in ‘Marengo’ te worden.

Voorbereidingshandelingen voor de moord op Khalid H., in januari 2017. H. had in de gaten dat hij werd gevolgd en geobserveerd en belde de politie. De daders, die gewapend bij zijn woning klaarstonden, werden na een achtervolging door de politie aangehouden en inmiddels veroordeeld. H. stond op de dodenlijst omdat hij over T. had geroddeld, aldus het OM.

Lees ook:

Waarom Ridouan T. zo lang zijn gang kon gaan

Er werd lang naar Ridouan T. gezocht. Dat zijn aanhouding bij justitie vorig jaar topprioriteit werd, heeft hij in zekere zin aan zichzelf te danken

Nog zes aanhoudingen in zaak Ridouan T.

De politie heeft na de arrestatie van Ridouan T. in Dubai meerdere aanhoudingen verricht in Nederland. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden