Eris-onderzoek

Ridouan T. duikt op in Caloh Wagoh-zaak

De naam van Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, is opgedoken in de zaak rond motorclub Caloh Wagoh. Beeld .

De naam van Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, en mogelijk betrokken bij de moord op advocaat Derk Wiersum, is opgedoken in het proces rond motorclub Caloh Wagoh. 

Het Openbaar Ministerie meldt dat de motorclub beschikking had over drie moordcommando's. Delano R., medeoprichter van de club, stuurde de commando's aan. De clubleider nam daarbij opdrachten aan van onder anderen de voortvluchtige crimineel Ridouan T., die het best zou betalen. 

Via lid en 'raadgever' van Caloh Wagoh Greg R. kwamen er ook moordopdrachten binnen van criminele groepen Turken.

Dit blijkt uit verklaringen van kroongetuige Tony de G., zo werd bekend tijdens een inleidende zitting tegen R. en R. (geen familie) en een groep medeverdachten, in het zogeheten onderzoek-Eris. De G. heeft een reeks verklaringen afgelegd in het steeds verder uitdijende Eris, gericht op een reeks liquidaties dan wel pogingen of plannen daartoe van een groep van veertien verdachten. Delano R. geldt als hoofdverdachte.

De 35-jarige G. was zelf actief voor een van de moordcellen. Na de moord op Jair Wessels, op 7 juli 2017 in Breukelen, vluchtte hij naar Spanje. Naar eigen zeggen wilde hij vanaf dat moment niet meer voor de moordorganisatie werken en kon hij ‘geen kant meer op’. Toen besloot hij spijtoptant te worden.

‘T. ook voor Eris vervolgen nu niet opportuun’

Behalve over een reeks verklaringen van kroongetuige De G. beschikt justitie over een grote hoeveelheid ontsleutelde communicatie tussen diverse verdachten, zogeheten PGP-berichten. Ridouan T. is het middelpunt van een andere grote zaak, Marengo, die verwant is aan het onderzoek-Eris. 

In beide zaken gaat het om nietsontziend en zeer grof geweld in de onderwereld. Ook in Marengo speelt een kroongetuige een centrale rol:  Nabil B., wiens advocaat Derk Wiersum twee weken geleden op klaarlichte dag werd doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. 

Het OM zal "op termijn" de rol van T. in Eris bekijken. Hem gelijktijdig in beide zaken - Marengo en Eris - vervolgen acht justitie "niet opportuun".

Het OM sprak vandaag met weerzin over de criminele bloeddorst van Caloh Wagoh. Rode draad in het onderzoek zijn "dood en wapens", aldus de officier van justitie. "Dood op bestelling. Dood in opdracht. Sommige mensen geven opdracht om hun tuin op te laten knappen. In deze moordclub ging het net zo makkelijk om opdrachten om mensen kapot te knallen. Dat is de samenvatting."

Lees ook: 

Waar gaat het Marengo-proces om? 

Nederland is opgeschrikt door de moord op Derk Wiersum die op straat voor zijn huis in het Amsterdamse Buitenveldert werd doodgeschoten. Wiersum was advocaat van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-onderzoek.Waar gaat het Marengo-onderzoek om?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden