Bestuurscrisis Den Haag

Remkes gevraagd als interim-burgemeester Den Haag

Johan Remkes tijdens een coalitieoverleg over stikstof in de Groen van Prinstererzaal.  Beeld ANP
Johan Remkes tijdens een coalitieoverleg over stikstof in de Groen van Prinstererzaal.Beeld ANP

VVD'er Johan Remkes is kandidaat om waarnemend burgemeester in Den Haag te worden. Dat bevestigen meerdere bronnen binnen het stadhuis tegenover persbureau ANP na een bericht van Omroep West.

Redactie

Remkes is voor de functie gevraagd, later vandaag hebben de Haagse fractievoorzitters een kennismaking met hem. Daarna moet duidelijk worden of de commissaris van de Koning in Zuid-Holland inderdaad Remkes benoemt tot waarnemer.

Remkes moet Den Haag besturen na het vertrek van partijgenote Pauline Krikke. Zij stapte zondag op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De raad concludeerde dat Den Haag jarenlang nalatig is geweest bij het controleren van de traditionele vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen. De stapels brandhout werden veel hoger dan afgesproken.

Krikke en haar voorgangers, die als burgemeesters verantwoordelijk waren voor openbare orde en veiligheid, grepen niet of nauwelijks in. Bij de laatste jaarwisseling ging het daardoor mis. Een vonkenregen trok over Scheveningen en richtte daar veel schade aan.

Het is de bedoeling dat de nieuwe waarnemer tot volgend jaar aanblijft. In die tijd moet de Haagse politiek in rustiger vaarwater komen. Komend voorjaar moeten de provincie, de Haagse fractievoorzitters en de minister van Binnenlandse Zaken beslissen wanneer de zoektocht naar een definitieve burgemeester wordt geopend.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

De geboren Groninger Remkes was van 2010 tot 1 januari 2019 commissaris van de Koning in Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken (2002-2007) en staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (1998-2002). In het kabinet-Balkenende I (2002-2003) was hij bovendien vicepremier. Remkes zat tussen 1993 en 1998 en tussen 2006 en 2010 in de Tweede Kamer. Hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Remkes leidt het Adviescollege Stikstofproblematiek, dat eind vorige maand met voorstellen kwam om de uitstoot van stikstof te verminderen. Daarnaast is hij voorzitter van een staatscommissie die onderzoek doet naar mogelijke hervormingen van het parlementaire stelsel.Lees ook:

Lees ook:

De loopbaan van Pauline Krikke hangt van binnenbrandjes aan elkaar

De crisis in de gemeente Den Haag lijkt haast niet groter te kunnen. Terwijl gisteren het college viel over de corruptie-affaire, krijgt burgemeester Krikke vandaag forse kritiek over haar optreden tijdens Oud & Nieuw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden