UpdateStandbeelden

‘Rellen Hoorn doelbewust uitgelokt’

De politie komt in actie bij een demonstratie tegen een standbeeld van JP Coen. Wegens de ongeregeldheden werd de manifestatie afgeblazen. Beeld ANP

Bij een demonstratie tegen een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn zijn vrijdagavond ongeregeldheden uitgebroken. De politie moest een groep van zo'n honderd betogers uit het centrum van de stad richting de aangewezen plek voor de demonstratie leiden. 

De groep verzette zich daartegen en daardoor ontstonden er schermutselingen. Wegens de ongeregeldheden werd de manifestatie afgeblazen. Er werden twaalf arrestaties verricht. Een van de arrestanten werd aangehouden wegens wildplassen, de rest zit vast wegens opruiing en openlijke geweldpleging. Niemand raakte gewond.

De rellen vrijdagavond in Hoorn waren het werk van een groep van zo’n honderd jongeren die doelbewust naar de stad was gekomen om onlusten te veroorzaken. Dat zei burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De twee betogingen, tegen en voor het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, verliepen goed, maar rond 20.30 uur trok een groep van zo’n honderd jongeren naar de binnenstad om de confrontatie te zoeken met de politie. De situatie in het centrum escaleerde doordat een andere groep, onder wie jongeren uit Hoorn zelf, zich bij het station verzamelde. 

Nieuwenburg heeft toen op basis van een noodbevel de politie de binnenstad laten ontruimen. De burgemeester vindt niet dat de rellen aanleiding zijn het beeld weg te halen. “De demonstraties tonen aan waarom het juist goed is dat het er staat”, zei Nieuwenburg. 

“Zo kunnen we de discussie voeren over goed en kwaad. Maar het denken over geschiedenis staat nu eenmaal nooit stil.” Als mensen het beeld weg willen hebben zijn daar democratische middelen voor, aldus de burgemeester.

Het is onduidelijk hoe de betogers het centrum, waar het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat, konden bereiken. De politie vermoedt dat het gaat om betogers die deel uitmaakten van de betoging op de aangewezen plek, het Pelmolenpad buiten het centrum, maar buiten het oog van de politie het centrum konden bereiken.

Toen de politie erin was geslaagd de opstandige betogers op de aangewezen locatie te krijgen, braken zij toch weer uit. Zo'n tien politiebusjes, politie te paard en de ME werden ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Bij schermutselingen vielen rake klappen, maar de politie slaagde er niet in om de actievoerders bij elkaar te houden. Daardoor begaven de betogers zich in kleine groepjes door Hoorn. Rond middernacht werd het rustiger.

De betoging tegen het standbeeld was lang rustig verlopen, waarbij de deelnemers zich goed aan de 1,5 meterregel hielden. Eerder op de dag was er een manifestatie door zo'n twintig voorstanders van het standbeeld. Die waren vanaf 17.30 uur een uur samengekomen op de Noorderveemarkt. Bij die bijeenkomst werden drie Nederlandse vlaggen met teksten daarop opgehangen. De organisator zei teleurgesteld te zijn over de lage opkomst.

Lees ook:

Moet Piet Hein uit Rotterdam verdwijnen?

Actievoerders willen af van het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam-Delfshaven. Is dat terecht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden