CBS

Relatief veel migranten sterven door coronavirus

null Beeld

Migranten worden relatief zwaar getroffen door het nieuwe coronavirus.

Marten van de Wier

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de oversterfte: het verschil tussen het aantal doden dat je onder normale omstandigheden zou verwachten, en het aantal doden dat op dit moment in Nederland valt. Die oversterfte is bij migranten van de eerste en tweede generatie veel hoger dan bij autochtone Nederlanders.

In de eerste zes weken van de epidemie, tot half april, stierven er zo’n 3600 Nederlanders met een migratieachtergrond. Dat is bijna 50 procent meer dan je zou verwachten in die (gemiddeld jonge) groep. Onder autochtone Nederlanders lag de sterfte bijna 40 procent hoger.

Dat speelt zowel bij Westerse als bij niet-Westerse migranten. Volgens het CBS komt dat mogelijk doordat zij relatief veel werken in contactberoepen zoals de zorg, of andere beroepen die ze niet vanuit huis kunnen doen. “Denk aan Oost-Europese arbeidsmigranten, die vaak dicht op elkaar gehuisvest zijn en in busjes naar hun werk gebracht worden”, zegt Tanja Traag. Ook hebben ze mogelijk minder toegang tot goede informatie over het virus en tot de zorg, omdat ze de Nederlandse taal niet of minder goed spreken.

Daarnaast komen volgens het CBS bepaalde risicofactoren voor Covid-19 in sommige etnische groepen vaker voor, zoals diabetes, obesitas of hoge bloeddruk. Inkomen lijkt geen rol te spelen: arm en rijk is in Nederland in dezelfde mate door het virus getroffen.

In de eerste 9 weken van de epidemie, tot en met 10 mei, zijn volgens het CBS in totaal zo’n 9000 Nederlanders meer overleden dan je zou mogen verwachten. Het gaat waarschijnlijk vooral om mensen die aan Covid-19 zijn overleden. Een deel van de sterfgevallen hangt mogelijk samen met de gevolgen van de pandemie, zoals de overbelasting van de zorg en de lockdownmaatregelen.

Lees ook:

Ook in verpleeghuizen daalt nu de sterfte, corona-maatregelen hebben effect

Het effect van de maatregelen in verpleeghuizen wordt zichtbaar. Ook daar daalt de oversterfte.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden