Jaarwisseling

Regio's gaan in overleg over carbidschieten

 Op oudjaarsdag steken jongeren traditioneel Carbid af in Genemuiden. Beeld Herman Engbers
Op oudjaarsdag steken jongeren traditioneel Carbid af in Genemuiden.Beeld Herman Engbers

Acht regio's in het land gaan deze week met elkaar om tafel om tot gezamenlijke 'carbidafspraken' te komen. "Zij willen hierin een lijn trekken", zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maandagavond. Het gaat onder meer om Noord-Holland Noord en streken in het oosten zoals IJsselland.

De regio's willen maatregelen omdat zij constateren dat er "een run op melkbussen en carbid" is ontstaan. "Het is levensgevaarlijk om op een ongecontroleerde manier, door mensen die er geen verstand van hebben, carbid te gaan afsteken. Een vuurpijl is echt veel minder gevaarlijk", waarschuwt Bruls.

Hij weet dat gemeentes in elk geval streng willen gaan handhaven. "Zo'n knal is niet te missen, die hoor je wel als handhaver.”

Ook in gebieden buiten de acht regio's zijn carbidregels ingesteld. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht bijvoorbeeld heeft de knalstof binnen de stadsgrenzen verboden. "Het is heel onverstandig om in een verstedelijkt gebied hiermee te gaan schieten." Theo Wetering van Tilburg: "Nooit gedacht dat ik me met carbid in Brabant zou moeten bezighouden.”

Een aantal regio's in het oosten van het land heeft al jarenlang ervaring. Daar gebeurt het afsteken in een weiland door mensen met ervaring. Dit geeft doorgaans weinig problemen. "Ieder zo zijn traditie", aldus Bruls.

Lees ook:

Het carbidschieten mag dit jaar wel doorgaan, ‘maar verknal het niet’
Wordt carbidschieten het alternatief voor vuurwerk deze jaarwisseling? Carbidverkopers doen goede zaken, maar oog voor de veiligheid is essentieel. ‘Je kunt niet zomaar met een biertje op zo’n ding afschieten.’

Er komt een algeheel vuurwerkverbod, maar vooralsnog alleen tijdens deze jaarwisseling
Het kabinet wil dit jaar een algeheel verbod op het kopen en afsteken van vuurwerk. Met deze maatregel moeten de overbelaste hulpverleners en ziekenhuizen in de coronapandemie worden geholpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden