Nederland

Regio rond Nijmegen pakt overlastgevende asielzoekers aan

Volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ondermijnt een kleine groep overlastgevers het draagvlak voor mensen die echt opvang nodig hebben. Beeld ANP, Jeroen Jumelet
Volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ondermijnt een kleine groep overlastgevers het draagvlak voor mensen die echt opvang nodig hebben.Beeld ANP, Jeroen Jumelet

Nijmegen gaat samen met vier andere gemeenten de overlast aanpakken die met name jonge asielzoekers in de regio veroorzaken. Het gaat om inbraken, vernielingen en hinderlijk rondhangen bij winkelcentra, in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte.

In Nijmegen, Boxmeer, Sint Anthonis, Venray en Grave grijpen vier extra boa’s sinds dit voorjaar zo snel mogelijk in als er klachten zijn over de jonge overlastgevers, aldus een woordvoerster van burgemeester Karel van Soest van Boxmeer.

De vijf gemeenten hebben allemaal een asielzoekerscentrum binnen hun grenzen of in de directe omgeving. In die azc’s wonen voor een deel jonge mannen die waarschijnlijk geen asiel in Nederland zullen krijgen, omdat ze uit zogenoemde veilige landen komen, met name in Noord-Afrika. Het is een kleine groep asielzoekers, maar de Inspectie Justitie en Veiligheid waarschuwde eerder al dat de gewone azc’s niet in staat zijn om deze groep aan te pakken en noemde de situatie ‘zorgwekkend’.

De gemeentes betalen de boa’s met geld uit een regeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van dat ministerie noemde het woensdag in Nijmegen jammer dat een relatief kleine groep voor zoveel overlast zorgt. Ze is dankbaar voor regionale of lokale maatregelen naast de landelijke inzet tegen deze groep. Zo is er inmiddels een lijst van de ergste overlastgevers en er zijn vier ketenmariniers aangesteld. De zwaarste gevallen worden overgeplaatst naar een azc met een streng regime.

‘Samenwerking noodzakelijk’

Volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ondermijnt de kleine groep overlastgevers het draagvlak voor mensen die echt opvang nodig hebben. “Samenwerking in de aanpak is noodzakelijk.”

De gemeente Boxmeer noemt het triest dat er zoveel geld en werk gestoken moet worden in de aanpak van de overlastgevers die zich steeds verplaatsen. “Maar de inwoners zijn de overlast helemaal zat.”

De vijf gemeenten hebben lang aan de gezamenlijke aanpak gewerkt omdat Grave, Boxmeer en Sint Anthonis in Noord-Brabant liggen, Venray in Limburg en Nijmegen in Gelderland. Bij de plannen waren dus drie veiligheidsregio’s, drie arrondissementen van Justitie, meerdere politieregio’s, een aantal vervoerders en drie provincies betrokken. Volgens de gemeenten zijn de eerste effecten van het boa-toezicht al merkbaar. Eind van het jaar denken ze met concrete resultaten te komen.

Lees ook:

Inspectie pleit voor strengere aanpak van azc-bewoners die overlast veroorzaken

Medewerkers van asielzoekerscentra moeten meer bevoegdheden krijgen om overlastgevende asielzoekers aan te pakken, adviseert de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden