Inventarisatie

Regels voor asfaltcentrales aangescherpt: fabrieken stoten te veel schadelijke stoffen uit

Bewonersprotesten bij de asfaltcentrale in Nijmegen vanwege te hoge uitstoot van schadelijke stoffen door de fabriek. Beeld Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman
Bewonersprotesten bij de asfaltcentrale in Nijmegen vanwege te hoge uitstoot van schadelijke stoffen door de fabriek.Beeld Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman

De regelgeving voor asfaltcentrales wordt aangescherpt, nu blijkt dat fabrieken te veel giftige stoffen uitstoten bij recycling van asfalt.

Stefan Keukenkamp

Uit een inventarisatie van het ministerie van infrastructuur en waterstaat komt naar voren dat acht van de 18 gecontroleerde asfaltcentrales, te veel kankerverwekkende Pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) uitstoten. Daarnaast voldoen twaalf centrales niet aan de uitstootnormen voor benzeen, een andere zogenoemde ‘zeer zorgwekkende stof’.

Als gevolg van strengere regels voor de uitstoot van Pak’s moeten deze stoffen straks bij controles aan de schoorsteen worden gemeten. Dat is nu niet het geval. Als recyclebaar asfalt aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, werd altijd aangenomen dat asfaltfabrieken ook binnen de normen voor Pak’s blijven. Een onjuiste aanname, zo blijkt nu.

Helft fabrieken voldoet niet

Staatssecretaris Steven van Weyenberg stelt in een kamerbrief dat het voor het milieu en de gezondheid van omwonenden van belang is dat de luchtverontreinigende overschrijdingen bij asfaltcentrales op “een zo kort mogelijk termijn worden opgelost”.

Hij roept in de tussentijd de bevoegde gezagen op om met asfaltbedrijven in gesprek gaan om de emissies te verminderen. De asfaltcentrales krijgen een jaar om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Lees ook:

De giftige bijsmaak van duurzaam asfalt

Bij de productie van duurzaam asfalt komt structureel te veel van het kankerverwekkende benzeen in de lucht. Stoppen ligt gevoelig, omdat asfaltrecycling juist bijdraagt aan een circulaire economie. Maatregelen tegen overschrijdingen blijven uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden