Uitbuiting

Regeling om Aziatische koks naar Nederland te halen verdwijnt

null Beeld AH
Beeld AH

De regeling waarmee Aziatische restaurants eenvoudiger koks naar Nederland konden halen, verdwijnt vanaf 1 januari volgend jaar definitief. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vrijdag. De regeling, die sinds 2019 bestaat, werd vorig jaar opgeschort na signalen van misbruik en uitbuiting, die door Trouw werden onthuld.

Redactie Trouw

Het kabinet heeft dat besluit genomen na een rapport van de Arbeidsinspectie. Daarin staat dat ongeveer de helft van de geïnspecteerde Aziatische horecazaken de regels overtrad. Zo zou er bij een aantal werkgevers volgens de inspectie sprake zijn van mensenhandel en illegale werknemers.

De misstanden kwamen begin vorig jaar aan het licht na een onderzoek van Trouw en De Groene Amsterdammer. Koks zouden worden uitgebuit of veel geld hebben betaald om naar ons land te komen terwijl er helemaal geen werk voor hen was. Ook van Nederlandse vertegenwoordigingen in China kwamen er signalen binnen dat er misbruik werd gemaakt van de regeling.

De regeling is ingesteld omdat de Aziatische horecasector te maken had met een tekort aan specialistische koks. Restaurants kregen daarom de mogelijkheid om makkelijker personeel van buiten de Europese Unie (EU) te halen.

Ondanks het verdwijnen van de regeling is het voor de Aziatische horecasector nog steeds mogelijk om personeel van buiten de EU naar Nederland te halen. Dat betekent onder andere dat werkgevers wel eerst binnen de EU op zoek moeten gaan naar personeel om vacatures te vervullen.

Lees ook:

Misstand in de horeca: 500 koks uit Azië naar Nederland gehaald terwijl er meestal geen werk voor hen was

Ruim vijfhonderd Aziatische koks zijn afgelopen jaar naar Nederland gehaald terwijl er meestal helemaal geen werk voor hen was. Terugkeren naar huis lukt vaak niet. Velen van hen worden het slachtoffer van uitbuiting. Ook dreigt dakloosheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden