Vluchtelingen

Recordaantal Turken vraagt in Nederland asiel aan

Demonstratie ter herinnering aan slachtoffers van de Turkse coup, voor het parlementsgebouw in Ankara.  Beeld EPA
Demonstratie ter herinnering aan slachtoffers van de Turkse coup, voor het parlementsgebouw in Ankara.Beeld EPA

Het aantal Turkse asielaanvragen in Nederland is in jaren tijd niet zo hoog geweest. Nederland honoreert de asielaanvragen van Turken veelal. ‘Deze mensen lopen echt gevaar’, zegt Vluchtelingenwerk.

Laura van Baars

Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar 1814 Turken een asielaanvraag deden, tegenover 250 het kwartaal daarvoor. Sinds 2018 deden hooguit zo’n 1300 Turken per jaar een eerste asielaanvraag, dat zijn er over 2021 nu al ruim 2250. Turken vormen na Syriërs en Afghanen inmiddels de grootste groep asielzoekers in Nederland.

“Je ziet een compensatie-effect van de coronaperiode”, zegt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk. “Ook in Frankrijk en Duitsland komen steeds meer Turkse vluchtelingen aan.”

‘Koerden zijn niet veilig’

Sinds 2016, toen een couppoging ondernomen werd tegen de regering-Erdogan, is het aantal asielaanvragen van Turken in de EU omhoog gegaan. De regering ziet aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen als brein achter de poging. “Turkije vervolgde aanvankelijk mensen die in verband gebracht werden met de Gülen-beweging, maar inmiddels lopen veel meer mensen gevaar. Ze hebben ook echt wat te vrezen”, zegt van der Linden.

“Journalisten, leraren, mensenrecht-advocaten, eigenlijk iedereen die zich in het maatschappelijk middenveld beweegt, loopt kans te worden opgepakt. Dat zijn vaak hoger opgeleiden. En wie Koerdisch is, en ook maar enigszins politiek actief, is ook niet veilig. Nederland erkent dit: hun aanvragen worden in 98 procent van de gevallen toegekend”, zegt Van der Linden.

Dat je alleen al gevaar kunt lopen als je je niet conformeert aan de conservatieve culturele normen van de regering, bleek afgelopen weken bijvoorbeeld uit de rechtszaak tegen de Turkse influencer Merve Taşkin, die regelmatig in bikini poseert. Zij moest voor de rechter verschijnen omdat ze foto’s uit het Amsterdamse Sex Museum op Instagram had geplaatst. Ze is op vrije voeten, maar de rechtszaak gaat in december door. Taşkin riskeert een gevangenisstraf.

De Nederlands-Turkse rapper Murda werd twee weken geleden gearresteerd in Istanboel omdat hij jongeren zou aansporen om drugs te gebruiken. Hij is inmiddels weer teruggekeerd naar Nederland maar de aanklacht tegen hem, die kan leiden tot een jarenlange gevangenisstraf, blijft staan.

Gezinshereniging

Van de Nederlanders met een migratieachtergrond, is de groep met een herkomst in Turkije het grootst: 427.562 personen. De meeste Turken in Nederland zijn hier echter niet gekomen vanwege asiel, maar vanwege gezinshereniging. Bovendien komt een al paar jaar groeiende groep Turken hier om te werken en te studeren.

Sinds deze zomer moeten Turkse asielzoekers, net als nieuwkomers uit bijvoorbeeld Marokko, Zuid-Afrika of India, een inburgeringstraject doorlopen. Zij moeten de taal leren en via werk, stage of vrijwilligerswerk mee te doen aan de maatschappij. Tot 1 mei waren Turken hier niet toe verplicht.

Lees ook:

In Osman Kavala ziet Erdogan een soort Turkse George Soros

Rondom de Turkse zakenman Osman Kavala is een internationale diplomatieke rel losgebarsten. Wie is hij en waarom vindt Erdogan hem zo bedreigend?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden