Aangifte

Recordaantal meldingen van verkrachting en aanranding in 2022

null Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

Het aantal meldingen van seksuele misdrijven is in 2022 met bijna 14 procent gestegen, meldt het CBS. Er zijn vooral meer meldingen over verkrachtings- en aanrandingszaken.

Gian Oerlemans

In totaal registreerde de politie afgelopen jaar bijna tienduizend meldingen van seksuele misdrijven. Zowel het aantal verkrachtings- als aanrandingszaken steeg naar een recordhoogte van bijna drieduizend. Het aantal meldingen van verkrachting is sinds 2015 zelfs meer dan verdubbeld.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek schrijft dat deze stijging mogelijk komt door de toenemende maatschappelijke aandacht voor zedenzaken. Zo zag de politie na de Boos-aflevering over The Voice of Holland van begin vorig jaar een piek in het aantal meldingen over seksueel wangedrag.

Toch stappen lang niet alle slachtoffers van seksuele delicten naar de politie. Zo maakte in 2021 11,5 procent van de slachtoffers melding bij de politie, bij andere misdrijven is dit 37,5 procent. De toename in het aantal meldingen in zedenzaken betekent dan ook niet dat het aantal slachtoffers eveneens is toegenomen. Daarnaast gaan niet alle melders over tot aangifte, vanwege bijvoorbeeld schaamte over wat er is gebeurd en de onzekere uitkomst door mogelijk gebrek aan bewijs.

Lees ook:
Slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag voelen zich door politie niet serieus genomen

Jonge vrouwen doen amper aangifte van ongewenst seksueel gedrag in het openbaar. En als ze wel naar de politie stappen, voelen zij zich vaak onvoldoende serieus genomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden