Protest

Rechter verbiedt demonstratie in Den Haag tegen coronaregels

Demonstranten bij het eerdere coronaprotest, vorige week zondag op het Malieveld in Den Haag. De gemeente had de demonstratie verboden.Beeld ANP

Viruswaanzin mag zondag niet demonstreren in Den Haag. De groep die zich verzet tegen de coronaregels had een kort geding aangespannen tegen het verbod van waarnemend burgemeester Johan Remkes om actie te mogen voeren. 

De rechtbank in Den Haag wees het verzoek om toch te mogen demonstreren af. Maandag volgt een toelichting op de uitspraak van de rechter.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood ook vorige week een demonstratie van Viruswaanzin, waarop de groep eveneens reageerde met het aanspannen van een kort geding. Na dat verbod verschenen afgelopen zondag toch betogers op het Malieveld. Daarna ontstonden ongeregeldheden. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd.

Remkes vreest opnieuw “ernstige wanordelijkheden”. Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een “ordelijk verloop” te zorgen. Na de uitspraak van de rechter roept de gemeente Den Haag mensen opnieuw op om zondag niet naar Den Haag te komen. De politie heeft laten weten op alles voorbereid te zijn voor het geval het weer tot rellen komt in Den Haag.

Advocaat Viruswaanzin: kom zondag niet naar Malieveld

Viruswaanzin zelf roept mensen inmiddels ook op om niet meer naar het Malieveld te komen zondag. “We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen”, aldus advocaat Jeroen Pols van Viruswaanzin. “Nederland heeft al genoeg schade geleden door de maatregelen. Wij hebben blijkbaar geen recht op een betoging en gaan er daarom ook geen energie meer instoppen. We gaan ons richten op een andere actie waar we iedereen voor nodig hebben. We komen volgende week met meer details naar buiten.”

Demonstratie-rave op de Dam blijft uit

Een demonstratie-rave op de Dam in Amsterdam is zaterdag toch uitgebleven. De betoging tegen de coronaregels was verboden, maar organisaties Viruswaanzin en Bevrijd Nederland sloten niet uit dat er alsnog betogers naar de Dam trekken. Uit voorzorg stonden er tientallen politieauto’s en ME-busjes op de Dam.

Iets na 11.00 uur, het aangekondigde aanvangstijdstip, was er echter geen demonstrant te zien. Volgens de politie kwamen er in de loop van de dag af en toe wel plukjes mensen om te demonstreren. Maar dat ging niet alleen om corona, maar ook tegen racisme. Deze mensen werden doorverwezen naar het Museumplein, waar demonstreren wel mag. “We blijven voorlopig nog op de Dam vanwege het onvoorspelbare karakter van de demonstratie”, aldus een woordvoerder van de politie.

Lees ook: 

Coronabetogers gaan zondag ‘op persoonlijke titel’ naar Malieveld

Voorman Willem Engel riep vrijdag zijn achterban nog op om zondag alsnog naar het Malieveld te komen ‘op persoonlijke titel’.

Waarom ‘bloemenmeisje’ Wendy Kroeze (41) tussen de hooligans stond. ‘Willem-Alexander motiveerde mij’

De foto van de vrouw die naar de Mobiele Eenheid zwaait met een bosje bloemen, werd iconisch voor het zondagse protest tegen de anderhalve meter. ‘Bloemenmeisje’ Wendy Kroeze vertelt wat haar motiveert. “Corona is een hoax.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden