Coronapas

Rechter: Utrechts restaurant Waku Waku blijft dicht

De mobiele eenheid staat voor horecazaak Waku Waku in Utrecht.  Beeld ANP
De mobiele eenheid staat voor horecazaak Waku Waku in Utrecht.Beeld ANP

Het restaurant Waku Waku in Utrecht blijft voorlopig gesloten. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht donderdag bepaald. De gemeente sloot het etablissement dinsdag omdat de eigenaren hun gasten niet willen controleren op een coronatoegangsbewijs. Dat is sinds zaterdag verplicht.

Waku Waku wil gasten niet controleren omdat daarmee gediscrimineerd zou worden en heeft aangegeven ook niet van plan te zijn dat te doen. Volgens de rechter heeft de burgemeester gerechtvaardigd ingegrepen.

Afgelopen woensdagavond zijn 101 mensen aangehouden bij het restaurant, omdat ze het daar geldende demonstratieverbod hebben genegeerd. Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma had besloten dat de demonstratie niet meer op het Vredenburg mocht worden gehouden en moest worden verplaatst naar het Jaarbeursplein.

De locatie voor het door de gemeente gesloten restaurant – dat gasten niet wil controleren op coronabewijzen – leverde met de demonstranten gevaar op voor verkeer en openbare orde. Ook wilde de gemeente dat horecazaken rondom Waku Waku weer normaal hun werk konden doen.

Tientallen demonstranten hielden zich niet aan het verbod en weigerden na meerdere sommaties te vertrekken of zich naar de alternatieve locatie te verplaatsen. Daarop werden zij in meerdere stadsbussen afgevoerd. Enkelen werden apart met handboeien in politiebusjes vervoerd, omdat zij zich tegen hun arrestatie verzetten.

Lees ook:

De emoties bij Waku Waku lopen hoog op. ‘Ben jij hier wel uit naam van de liefde?’

Het veganistische restaurant Waku Waku in Utrecht, dat weigert zijn gasten naar een vaccin- of testbewijs te vragen, groeit uit coronaprotestlocatie. ‘Ik voel me plots illegaal’, zegt een niet-gevaccineerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden