Toerisme

Rechter schrapt Airbnb-verbod in deel Amsterdamse binnenstad

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amsterdam heeft ten onrechte drie wijken in de oude binnenstad aangewezen waar vakantieverhuur van woonruimte verboden is.

Dat heeft de bestuursrechter bepaald in een zaak die was aangespannen door onder meer Amsterdam Gastvrij. Die behartigt de belangen van huizenbezitters die hun woning verhuren via Airbnb of een ander platform.

Sinds 1 juli afgelopen jaar is het verhuren van je huis in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. verboden. De gemeente voerde het verbod in omdat door het toerisme de leefbaarheid voor bewoners onder druk zou staan en er sprake was van overlast.

Ingrijpen kan op andere manier

Volgens de rechter mag Amsterdam zich niet uitspreken over vakantieverhuur in een hele wijk, omdat de Huisvestingswet daar niet in voorziet. Wel kan de gemeente op een andere manier ingrijpen, zegt de rechter, namelijk zoals ook al gebeurt in de wijken waar geen verbod was afgekondigd. Daar mag vakantieverhuur alleen nog met een vergunning en dan voor maximaal dertig nachten per jaar aan ten hoogste vier personen.

Een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) zegt in een reactie dat de verbodswijken vorig jaar zijn ingevoerd “omdat de overlast van vakantieverhuur in een aantal weken echt de spuigaten uitliep”. De uitspraak zet volgens haar “een streep door deze langgekoesterde wens van vele Amsterdammers”.

Volgens de gemeente heeft de rechter ook gezegd dat het aanwijzen van verbodsgebieden dit jaar wel mogelijk is omdat de wet op dit punt veranderd is. “Het lijkt dus een kwestie van tijd totdat er weer nieuwe verbodsgebieden zijn.”

Lees ook:

Amsterdam wil van de bucketlist af, maar hoe?

Inwoners vragen om minder bezoekers, en vooral ándere. Is dat te doen?

Een hotel zoeken buiten Booking om, dat lijkt veel sympathieker

Booking.com heeft veel van zijn populariteit verloren. Andere ondernemers zien nu kansen voor een eigen, ‘eerlijke’ hotelboekingssite.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden