Boerenprotest

Rechter oordeelt dinsdag over boeren-acties bevoorrading supermarkten

Leden van de actiegroep Farmers Defence Force arriveren bij de rechtbank vanmorgen. Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen heeft een kort geding aangespannen tegen Farmers Defence Force. Beeld ANP
Leden van de actiegroep Farmers Defence Force arriveren bij de rechtbank vanmorgen. Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen heeft een kort geding aangespannen tegen Farmers Defence Force.Beeld ANP
ANP/Redactie

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad doet dinsdag uitspraak in een kort geding, waarmee het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) wil voorkomen dat boeren de bevoorrading van supermarkten platleggen. Hoewel actiegroep Farmers Defence Force zegt dat ze niet van plan is blokkades op te werpen, wil het CBL toch een verbod van de rechter met een dwangsom van 5 miljoen euro per overtreding.

Tijdens de rechtszaak zei de advocaat van de boeren dat de acties “dynamisch” zijn en dat de voedselbevoorrading niet wordt tegengehouden. “Nepnieuws”, noemde hij de berichten over blokkades van distributiecentra, die zorgen voor de bevoorrading van supermarkten. Wat er dan wel gaat gebeuren, blijft geheim vanwege het “verrassingseffect”. Wel is duidelijk dat de boeren van plaats naar plaats willen trekken en ze hiervan melding hebben gedaan bij diverse gemeenten. De advocaat zei dat enige overlast niet is uit te sluiten.

De opmerking van FDF-voorman Mark van den Oever over het platleggen van de voedselbevoorrading was voorzien van een smiley, zei de raadsman. Van den Oever wilde hiermee de boel “een beetje opstoken”. De advocaat wil dat het CBL niet-ontvankelijk wordt verklaard in dit kort geding of dat de vorderingen worden afgewezen.

“Het lijkt er nu op dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend, maar dat klopt niet. Er zijn hele duidelijke aanwijzingen voor”, reageerde de advocaat van het CBL. “Je kunt in dit land niet een ballonnetje oplaten en dan zeggen: haha, het was een grapje”, meende de raadsman bovendien. Zo is er volgens hem ook al geoefend met korte acties in Noord-Holland.

Het CBL vreest voor miljoenen euro’s schade als distributiecentra worden geblokkeerd in de drukke week voor kerst.

De boeren zijn het niet eens met het kabinetsbeleid inzake de stikstofuitstoot en PFAS-normen. Voor het eerst zijn er nu ook acties gepland tegen de supermarktbranche om een beter verdienmodel af te dwingen.

Holocaust-vergelijking

Vanochtend bezocht een delegatie boeren van het Landbouw Collectief, waarin onder meer de FDF is vertegenwoordigd, premier Rutte op het Catshuis. Daar werd de vergelijking tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging ‘indringend aan de orde gesteld’ , aldus de premier.

Die vergelijking werd zaterdag gemaakt door Mark van den Oever, voorman van FDF. Daar werd zondag maar gedeeltelijk op teruggekomen in een verklaring van die het FDF-bestuur verspreidde. ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen daarmee te kwetsen en wij betreuren dit. Wij zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen’, aldus de verklaring.

Ook minister Carola Schouten (Landbouw), die bij het ontbijt aanwezig was, heeft “aangegeven hoe ik over die uitspraken denk”. Volgens haar is dat “aangekomen”. Vergelijkingen met de Holocaust zijn “nooit passend en gaan altijd mank”, zegt de bewindsvrouw. Verder wilden de kabinetsleden weinig kwijt over wat er verder is gezegd over de uitspraken, omdat het gesprek besloten was.

Namens Farmers Defence Force was melkveehouder Jeroen van Maanen aanwezig op het Catshuis. Volgens hem is er “genoeg over gezegd. Daarmee is de kous af.” Ook in de regeringscoalitie is verontwaardigd gereageerd op de uitspraken. Volgens D66-voorman Rob Jetten was er reden genoeg om de organisatie niet uit te nodigen. “Het slaat echt nergens op”, vond CDA’er Pieter Heerma. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemde de vergelijking “belachelijk”.

Lees ook:

Boze boeren komen in actie als brunchboeren en blokkeerboeren

Terwijl op de Dam in Amsterdam een boerenbrunch werd gehouden, blokkeerden bij Eindhoven Airport boze boeren de toegangsweg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden