Levenslang

Rechter maant minister tot besluit over vijf jaar oud gratieverzoek Loi Wah C.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechtbank in Den Haag verwacht voor 8 juli een besluit van minister Sander Dekker wat betreft het gratieverzoek van een met levenslang gestrafte gevangene.

Minister Sander Dekker van rechtsbescherming krijgt nog tot 8 juli de tijd om een besluit te nemen over het gratieverzoek van een gevangene die levenslang heeft gekregen. Loi Wah C., die inmiddels 32 jaar in de cel zit vanwege een veroordeling voor een meervoudige moord eind jaren tachtig, mag van de minister verwachten dat hij voortvarend met zijn verzoek tot vrijlating aan de slag gaat, stelt de rechtbank Den Haag. Zeker nu het hof afgelopen mei concludeerde dat de situatie van C. uitzichtloos en inhumaan is.

C. stapte vorige week naar de rechter omdat de minister maar geen beslissing neemt over zijn gratieverzoek. Dat verzoek, zijn zesde sinds hij vastzit, stamt uit 2015. Het ministerie had toegezegd er uiterlijk 17 juni van dit jaar over te beslissen, maar stelde dat toch weer uit.

De rechtbank concludeert dat het ministerie daar geen goede reden voor heeft gegeven. Hoewel de Gratiewet geen termijn stelt waarbinnen over een verzoek moet worden beslist, mag je van de staat wel verwachten dat verzoeken niet te lang blijven liggen. Volgens de rechter is dat punt in de zaak van C. bereikt. Zeker omdat de staat in zijn zaak vaker voor vertraging heeft gezorgd en hij om die reden al meerdere keren naar de rechter moest stappen.

C.’s advocaat had ook verzocht de staat een dwangsom op te leggen voor elke dag dat een besluit uitblijft, maar daar gaat de rechter niet in mee.

Het OM geeft een negatief advies, het hof positief

Gevangenen kunnen een gratieverzoek indienen bij de minister van justitie en veiligheid, die vervolgens een voordracht tot vrijlating aan de koning kan doen. De minister laat zich bij de beoordeling van een verzoek adviseren door het Openbaar Ministerie en de hoogste rechter die het vonnis in iemands zaak uitsprak. In het geval van C. adviseerde het OM negatief over zijn gratieverzoek, terwijl het hof voor het eerst met een positief advies kwam. Het vasthouden van C. dient niet langer een doel en zijn situatie is inhumaan, staat er in dat advies.

Lees ook :

Levenslanggestrafte stapt naar de rechter om einde ‘inhumane’ situatie af te dwingen

De man zit inmiddels 32 jaar vast. Dat maakt hem de op een na langstzittende gevangene van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden