Stikstof

Rechter laat vergunning Circuit Zandvoort in stand, milieuclubs vangen wederom bot

Circuit Zandvoort naast Natura-2000 duingebied Kennemerland-Zuid. De stikstofcijfers zouden volgens diverse natuurorganisaties veel te hoog zijn.  Beeld ANP
Circuit Zandvoort naast Natura-2000 duingebied Kennemerland-Zuid. De stikstofcijfers zouden volgens diverse natuurorganisaties veel te hoog zijn.Beeld ANP

De Dutch Grand Prix mag dit weekend doorgaan van de rechter, maar milieuorganisatie MOB ‘houdt hoop’ voor de toekomst.

De Grand Prix van Zandvoort is vooralsnog niet het strijdtoneel geworden waar milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) een volgend succes heeft gehaald. De rechtbank in Haarlem besloot dinsdagmiddag dat de provinciale vergunning voor het circuit in Zandvoort in stand blijft. Zo komt de organisatie van de Dutch Grand Prix komend weekend niet in gevaar.

Dat het circuit door een rechterlijk verbod op de race wegens ongeoorloofde stikstofuitstoot anders een faillissement boven het hoofd had gehangen, heeft de rechter meegenomen in de belangenafweging.

MOB, dat onder leiding van Johan Vollenbroek in 2019 het Nederlandse Programma Aanpak Stikstof succesvol aanvocht en zo de stikstofcrisis op de agenda zette, stelde dat de vergunning voor de Formule 1-race op een verkeerde berekening van de stikstofuitstoot berust. Of dit klopt, moet de rechtbank in een bodemprocedure uitmaken, maar dat wilde de MOB niet afwachten en spande daarom een kort geding aan. De voorzieningenrechter durft nu echter een beoordeling niet aan. “Met zo’n beoordeling zou namelijk in belangrijke mate worden vooruitgelopen op beantwoording van de vraag wie van de partijen gelijk heeft, terwijl juist de rechter in de bodemprocedure daarvoor nadere advisering (...) nodig acht”, aldus de rechtbank.

Hoopgevend

Hoopgevend, vindt de MOB, is dat ‘alles nog mogelijk is in de hoofdzaak’. “De uitspraak van de rechter gaat enkel over de Formule 1-race van 2021. Of de race ook de volgende jaren gehouden kan worden blijft onzeker”.

Een voorstel van de MOB was om de race desnoods zonder publiek te houden, omdat dit veel stikstofuitstoot zou schelen van de auto’s van bezoekers. “Waarom is niet overwogen om het evenement uit te kleden, net als de Olympische Spelen in Tokio?”, vroeg hun advocaat. De organisatoren en de provincie vonden dit voorstel ‘onacceptabel’.

In plaats van de verwachte ruim honderdduizend, is het aantal bezoekers vanwege corona teruggebracht tot zeventigduizend per dag. De organisatie verliest hierdoor al een groot deel van de inkomsten. De rechtbank weegt dit af: “MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.”

Wederom vangen de milieuorganisaties bot bij de rechter. Claims dat de Dutch Grand Prix het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis zou aantasten, werden eerder al afgewezen.

Lees ook:

Zandhagedis en rugstreeppad kunnen Formule 1 niet dwarszitten

Noord-Holland mocht het belang van de natuur ondergeschikt maken aan dat van de Formule 1 in Zandvoort. De vraag is nog hoeveel toeschouwers daar over drie weken bij mogen zijn.

Bij de Grand Prix in Zandvoort straalt alles af op de prins. ‘Zonder Max was het niet gelukt, maar zonder Bernhard ook niet’

Prins Bernhard is de man achter de Grand Prix in Zandvoort. Hij treedt niet of nauwelijks op de voorgrond. Toch is zijn invloed overal zichtbaar. Deze week nog vroeg hij de band Chef Special om een gratis optreden. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Waarom is hij dit avontuur ooit aangegaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden